Ylläri ylläri, sähkölaskut kasvavat kohta 25%. Ylläri ylläri, lennät sohjossa kasvoillesi ja haluat korjata leuastasi törröttävän hampaanpuolikkaan hyväksi tunnetulla lääkärillä. Ylläri ylläri, haluat vihdoin toteuttaa sen perheesi unelmaloman. Paljonko pitää säästää vai pitääkö lotota?

 

Henkilökohtaisesti en usko loton voimaan, mutta kyllä hän silläkin joku aina voittaa. Aika harva tosin.

Nordnet-pankin naisten säästämisillassa torstaina 28.1. oli tupa täynnä. Illassa talousviisautta edustivat Talouselämän toimituspäällikkö Emilia Kullas sekä Nordnet-pankin myynti- ja markkinointijohtaja Suvi Tuppurainen. Paikalla oli myös eräs Huono Äiti jakamassa maallikkojäsenen säästämisajatuksiaan.

Illasta on saatu paljon erittäin kivaa palautetta, kiitos siitä! Se kannustaa jatkamaan säästämissaarnaajan tiellä!

Kiitos torstain inspiroivasta naisten illasta Nordnetissä! Jokainen esiintyjä kertoi maanläheisesti ja käytännöllisesti arkipäivän säästämisestä. En tiennyt aikaisemmin tästä pankista, joka vielä sijaitsee ihan lähellä, vaikka netissäkin voi asioida. Innostuin muutamasta jutusta ystävättäreni kanssa, esim. superrahastosta.” 

Huonon Äidin poiminnat illan tärkeimmistä viisauksista naisen säästämisen suhteen olivat seuraavat:

• varautuminen ei ole tyhmää tai ylisuoriutumista vaan viisautta. Elämä järjestää yllätyksiä kaikille ja toisaalta, miksi emme haluaisi järjestää ihania yllätyksiä itse elämämme varrelle! Jos unelmat ovat suuria, ne saa toteutettua pienin askelin ja säästämällä.

• Talouselämän toimituspäällikkö Emilia Kullas totesi, ettei merkkilaukku tai lapsen merkkikurapuku ole sijoitus. Sori, niin sen vain on, koska ne ovat kuluvaa tavaraa, jotka eivät tuota omistajalleen tuottoa.

•kaikki osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että jonkinlainen säästäminen kannattaa aloittaa heti. Jos aloitat rahastosäästämisen, tutki rahaston kulut todella tarkasti. Jos alat säästää osakkeisiin suoraan, lue talouslehtiä ja seuraa muita sijoittajia.

•yhdessä todettiin myös, että taloudelliset ajat ovat hankalat, Suomen väki vanhenee ja kukas ne eläkkeet kohta maksaa? Säästämisen suhteen ei kannata odotella ihmettä ja ihmeellisen parempia aikoja, koska niitä ei ole välttämättä ihan äkkiä näköpiirissä.

 

Suvi Tuppurainen raotti illassa omaa ja lapsensa sijoitussalkkua, joista löytyvät mm. Kone, L-Brands (USA), Nokia, Nordnet SE, Sampo ja Coca Cola, Wall Mart Stores (USA) sekä Nordnet Superrahasto Suomi. Huonon Äidin suorat osakesijoitukset, jotka on valittu lähinnä tunnepohjalla, ovat tuttuja nimiä kuten Nokia, Neste, Kone, Wärtsilä sekä Yhdysvalloista Whole Foods Market. Huono Äiti välitti illassa myös nuorison terveiset: Apple on out! Tämä voi olla enne tulevasta tai sitten ei.

Miksi Huono Äiti toitottaa säästämisen ilosanomaa?

Eräänä tasaisen harmaana päivänä päätin tarkistaa tulevan työeläkkeeni verkossa. Se oli virhe  – tarkistus lupasi minulle 950 euron kuukausittaista eläkepottia. Yeah Beibs!!! Samana päivänä luin Ilta-Sanomista siitä, miten alle 750 eurolla kitkuttavat eläkeläiset elävät: ei rahaa ruokaan, ei rahaa terveydenhuoltoon, ei puhettakaan lehtien irtonumeroista tai pikku matkasta Euroopan metropoleihin saati Tallinnaan. Sori vaan eläkesysteemi, tuo ei ole minun elämääni! Tähän tulee muutos ja nyt!

Kyllä minä tiedän, mistä 950 euron eläkkeeni on lähtöisin. Se on lasten kotihoidon ja sen jälkeen myös yrittäjyyden aikaansaannos sekä sen, etten ole koskaan ollut missään rahakkaissa töissä, pikemmin keskituloisissa.

Eläkesäästäminen eikä muukaan säästäminen ole tuntunut millään tavalla omakohtaiselta, koska eläkehän on sitten joskus ja jos säästää on johonkin pitänyt, raha on kitkutellut pankin tilillä tuottamassa ei mitään. Olen elämäni aikana sijoittanut kurahaalareihin, lasten sekä omiin vaatteisiin, kahviin, suklaaseen, skumppaan, naistenlehtiin ja muihinkin lehtiin enkä siis mihinkään sellaiseen, joka tuottaisi pesämunaa pahan päivän, hyvän päivän tai eläkepäivän varalle.

Korkoa korolle – se on säästämisen ydin

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!

Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa. Kunhan aloitat!

xxxx

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Säästä nainen, säästä!”

  • Sanna sanoo:

    Hei! Olen tämän postauksen lukenut pariinkin kertaan ja haluisin tietää millä laskukaavalla/tavalla on päädytty tuohon lopputulokseen 4800€->350 000? Minun matematiikkani ei siihen taivu, jos ei siihen sisälly jotain mielettömän onnistuneita yksittäisiä sijoituksia ja sen tuottoa.

    Ilman muuta kannatan säästämistä, jos siihen on mahdollisuus, mutta toki haluaisin lapsilleni tehdä juuri noin onnistuneen säästösysteemin.

    Avasin Nordnetin ja olen tutustumassa sen käyttöön. Saa nähdä miten käy.