”Olen kokopäiväisesti vaativassa työssä, lapsen yksinhuoltaja, ja viimeistelen opintojani. Työpäivät usein venyy, niiden jälkeen pitää tehdä ainakin pari kolme tuntia kouluasioita, lapselle olla läsnä, laittaa nukkumaan, jutella päivän tapahtumista, käydä kaupassa, tehdä ruokaa, joskus on jopa pakko myös siivota, tai ainakin järjestää ne astiat koneeseen ja pois. Useasti lapsi alkaa valittaa, kun ei ole enää puhtaita vaatteita.” Avautuu nimimerkki Väsynyt äiti tällä saitilla

”Pari lasta pienellä ikäerolla, mies joka on paljon töissä ja tukiverkosto kaukana. Ei kovin usein tule edes mieleen että haluaisi jotain itsensä hyväksi tehdä, jotain mistä itse nauttii tai että olis ihan vaan omaa aikaa hetki. Sitä kuuluisaa omaa aikaa.Joskus väistämättä tulee se tarve omalle ajalle, pitää vain toivoa että just silloin mies olisi kotona. Mitä se oma aika sitten minulle on? Pyykkien viikkausta, pyykkien ripustamista tai jotain muuta joka ”pitää” tehdä muualla kuin lasten luona olohuoneessa. Joskus se mies kävelee sen huutavan vauvan kans seuraksi ripustamaan pyykkejä. Just kun itse on lajittelemassa pyykkejä narulle värien ja kokojen mukaan, yrittämässä nauttia edes pyykkien laitosta. Se siitä omasta ajasta, pakko kiirehtiä että voi ottaa vauvan syliin rauhoiteltavaksi ja mies saa tehdä jotain tärkeää, esimerkiksi katsoa youtube-videoita. Toivottavasti ensi yönä lapset nukkuu edes osan yöstä samaan aikaan, että äiti saa levätä ja valmistautua seuraavaan päivään, nauttimaan kotitöistä ja kaikesta muusta.”

Avautuu puolestaan nimimerkki Yks huonoista äideistä tällä saitilla

Ja eikä tässä vielä kaikki!

Jos joku läheisesi sairastuu, joutuu onnettomuuteen tai muuten menettää toimintakykynsä, hänen asioidensa hoitaminen jää jonkun muun niskaan. Arvaa kahdesti, kuka se on? Joku Muu satukirjasta vai Sinä? Hmm…..

”Kun isäni sairastui, hän ei päässyt enää mitenkään hoitamaan asioitaan itse paikan päälle. Hän oli tehnyt minulle edunvalvontavaltakirjan, jonka avulla pystyin hoitamaan hänen puhelinliittymäasiansa, pankkiasiansa, ja vakuutusasiansa. Valtakirja tarvittiin jopa S-bonusten ja K-plussan hoitoon. Ilman valtakirjaa asioita ei olisi hoidettu lainkaan.” Kertoo aikuinen tytär. Ja summaa olennaisen:

Täysi-ikäisen asioita ei voi kukaan muu hoitaa ilman nimenomaista lupaa. Vaikka sinulla olisi läheisesi, vaikkapa äitisi, pankkiasioiden hoitamiseen tavallinen valtakirja se lakkaa olemasta voimasta, jos hänen toimintakykynsä heikkenee niin, ettei hän enää pysyisi kyseistä valtakirjaa antamaan. Eli – jos joku on tajuttomana teholla, tavallisilla valtakirjoilla voi heittää vesilintua.
Tällaisessa tilanteessa on vain kaksi toimintavaihtoehtoa. Joko ryhdyt hoitamaan läheisesi asioita edunvalvojana holhousviranomaisen tiukassa valvonnassa tai hoidat läheisesi asioita edunvalvontavaltuutettuna joustavasti ja mahdollisimman pienellä vaivalla. Tai tietysti voit antaa läheisesi kaikki asiat julkisen edunvalvojan huoleksi, mutta varaudu jäykkään, hitaaseen ja hintavaan järjestelmään.

Ja nyt tulee se haaste, joka lue todella tarkkaan! Edunvalvontavaltakirja  pitää olla tehtynä ennakkoon, eli nyt kun kaikki on kunnossa. Sitä ei voi tehdä kun tilanne on jo päällä. Aivan kuten vakuutustakaan ei voi ottaa jos vahinko on jo tapahtunut.
Haluatko siis kaiken muun hässäkän lisäksi byrokratian pyörteisiin? Vai haluatko varmistaa, että vaikka joku lähipiiristäsi menettäisikin toimintakykynsä ei päälle kaadu täyttä ämpärillistä paperitöitä ja kirjanpitovelvollisuutta?

Jokaisella täysi-ikäisellä pitää olla edunvalvontavaltakirja. Varsikin +70-ikäisille se on ehdoton olla olemassa.

Kuva James Sutton.

Mikä on edunvalvontavaltakirja ja miksi sinulla pitää olla se ja vanhemmillasi pitää olla se?

Edunvalvontavaltuutus on varautumista ennakoimattomaan tulevaisuuteen. Se on valtakirja, jolla voit valtuuttaa haluamasi henkilön huolehtimaan asioistasi sen varalta, jos tulet kykenemättömäksi hoitamaan asioitasi. Valtakirjassa määritellään asiat, jotka valtuuttamasi henkilö saa sinun puolestasi päättää. Edunvalvontavaltuutuksen laadinnalle on laissa asetettu selkeät muotovaatimukset ja valtuutus kannattaa tehdä asiantuntijan, kuten juristin kanssa. Juristin palvelu on palvelu siinä missä muukin palvelu, ilman sen kummempaa mystiikkaa. Kuvittele tympein mahdollinen lakitoimisto ja ajattele, miltä sen vastakohta voisi näyttää ja löydä se vastakohta täältä 

Tiedäthän, että on laitonta käyttää oman vanhempasi pankkitunnuksilla hänen verkkopankkiaan ja maksaa hänen laskujaan? Jos vanhempasi ei itse pysty käyttämään verkkopankkia vaan on uskonut pankkiasiat ja tunnuksensa sinulle, vanhempasi pitäisi antaa sinulle pankkiin valtakirja asioiden hoitamista varten. Ja muista: jos vanhempasi kunto heikkenee merkittävästi, tämä pankkiasioiden valtakirja lakkaa olemasta olemassa. Asioiden hoitamiseen tarvitaan tästä eteenpäin edunvalvontavaltakirjaa.

Eihän tämä nyt mitenkään voi vielä minua koskettaa? Edunvalvontavaltakirjalle on tilausta vasta pitkälle eläkeiän jälkeen, ei siitä nyt vielä kannata huolehtia? Väärin. Esimerkiksi muistisairaus voi alkaa jo nelikymppisenä, mieli voi horjua kolmikymppisenä, ja onnettomuuteen voi joutua minkä ikäisenä tahansa. Koska tahansa. Ja tämä koskettaa mitä suurimmassa määrin ikääntyneitä läheisiäsi.

Mutta kyllähän sitä ehtii tehdä päätöksiä siinä vaiheessa kun asia tulee eteen? Väärin taas. Siinä vaiheessa kun katsotaan, että ihminen ei enää kykene itse huolehtimaan taloudellisista asioistaan ei myöskään pysty enää itse päättämään, kuka näistä asioista huolehtisi puolestaan. Ei voi enää valita, että puoliso, joka tuntee sinut ihmisenä, tietää miten haluat elää. Jos edunvalvontavaltakirjaa ei ole tehty, määrätään edunvalvoja, joka on joko joku läheisistä tai kunnan yleinen edunvalvoja, jolla saattaa olla jopa 200 muutakin päämiestä, ja joka voi käyttää sinun asioihisi noin 10 minuuttia viikossa. Ja julkinen edunvalvonta maksaa AINA. Lue täältä vertailu. 

Onko sillä sitten oikeasti väliä, kuka niitä asioita hoitaa? On. Vaikka laki sanoo, että edunvalvojan tulee toimia päämiehensä edun mukaisesti, se ei tarkoita, että edunvalvojan täytyisi toimia kuten päämies haluaa. MOT:n selvitys edunvalvonnasta paljasti, että edunvalvojista tehdään kanteluita holhousviranomaisille vuosi vuodelta enemmän, ja näissä kanteluissa on mukana esimerkiksi tapauksia, joissa asiakkaan talo on myyty edunvalvojan toimesta ilman asiakkaan lupaa. Edunvalvonnan voi välttää vain tekemällä edunvalvontavaltakirjan itse valitsemalleen ihmisille.

Jos teen valmiiksi edunvalvontavaltakirjan ”pahan päivän varalle”, saako ajattelemani valtuutettu käyttää varojani miten haluaa? Ei. Edunvalvontavaltakirja ei tule voimaan, ellei edunvalvonnalle ole tarvetta ja jollei holhousviranomainen sitä vahvista. Jos siis säilyt täysissä ruumiin ja sielun voimissa ei edunvalvontavaltakirjaa tarvitse välttämättä koskaan vahvistaa. Mutta jos edunvalvonnalle ilmenee yllättävää tarvetta, toimii edunvalvontavaltakirja vakuutuksena siitä, että asioita hoitaa juuri se henkilö, jonka olet valinnut ja johon luotat. Edunvalvontavaltakirjan yhteydessä voit määrätä monista elämääsi ja arkeesi vaikuttavista asioista itse, myös siinä tapauksessa ettet itse pysty ilmaisemaan tahtoasi.

Edunvalvontavaltakirja on tehtävä tietyssä, lain määräämässä muodossa, jotta se olisi pätevä. Tämän palvelun avulla voit valita itsellesi sopivimman tavan tehdä edunvalvontavaltakirja.

  • Perusasiointivaltuudet kattavan edunvalvontavaltakirjan voit laatia Frida Perhejuristien  avulla kolmella eri tavalla. Digipalvelussa voit antaa valtakirjan tiedot itsepalveluna huokeaan hintaan, voit myös tilata juristin etäpalveluna laatiman edunvalvontavaltakirjan, tai kun koronarajoitukset ovat ohi, voitte yhdessä juristin kanssa laatia edunvalvontavaltakirjasi joko etäpalveluna tai Fridan toimistolla Helsingissä, Tampereella tai Turussa.
  • Laaja edunvalvontavaltakirja taas kannattaa tehdä, jos haluat antaa yksilölliset määräykset omaisuutesi ja henkilökohtaisten asioidesi hoidosta. Laaja edunvalvontavaltakirja laaditaan joko etäpalveluna tai juristin kanssa Fridan toimistolla.

Kuka tahansa meistä voi sairastua, joutua onnettomuuteen, tai toimintakyky voi heiketä niin paljon, että tarvitaan joku muu hoitamaan asioita ja päätöksiä. Edunvalvontavaltuutus on siis kuin vakuutus, joka saatetaan voimaan ainoastaan jos sitä tarvitaan. Vakuutus, joka säästää rahaa ja hermoja, ja takaa sen että sinun elämäsi pysyy sellaisena kuin sinä haluat, silloinkin jos et itse pysty siitä päättämään.

Tämä on kaupallinen yhteistyö Frida Perhejuristien kanssa ja perustuu pitkäaikaiseen Frida Perhejuristien juristien henkilökohtaiseen tuntemiseen.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia