Tuoreen tutkimuksen mukaan naisista peräti 70 prosenttia!! on sitä mieltä, että eläkkeellä on pakko tinkiä matkustamisesta, kodinhankinnoista sekä myös terveydestä ja hyvinvoinnista.

Vaikka liki 90 prosenttia suomalaisista katsoo, että eläkepäivien omarahoitus on tarpeen, heistä vain noin joka toinen on tehnyt jotain asian eteen, kertoo tutkimus. Hei haloo!?! Eihän säästäminen nyt ole mitään rakettitiedettä! Tässä kaksi rohkaisevaa naissäästäjän tarinaa, tapasin naiset Nordnet-pankin naisten illassa:

JohannaJohanna Lehmus:

”Sijoitustarinani alkoi noin 10 vuotta sitten, aikaan jolloin myin ensimmäistä omistusasuntoani Asunnon myymisestä jäänyt käteinen oli lähtölaukaus sijoittamiselle. Eihän ylimääräinen käteinen voi jäädä pankkitilille, vaan sille pitää saada tuottoa!

Aloitin rahastosijoittamisesta, sillä se tuntui helpoimmalta ja riskittömimmältä vaihtoehdolta.

Kannustaisin naisia avaamaan arvo-osuustilin, mikäli nyt säästät tilille pahan päivän varalle. Tiedosta omat riskinottomahdollisuutesi ja hankit riittävästi tietoa perusteista. Saat varmasti säästöillesi paremman tuoton valitulla sijoitusinstrumentilla!”

 

LeenaLeena Paljakka

”Aloitin sijoittamisen opiskeluaikana, noin parikymppisenä. Sijoitusmaailma, ja markkinatalous ylipäätään, kiehtoi minua ja halusin ehdottomasti mahdollisuuden parantaa omaa talouttani sijoittamisen avulla.

Tällä hetkellä sijoituksistani 70 % on rahastoissa ja 30 % on suoria osakesijoituksia.

On sääli, että Suomessa sijoitusharrastus on melko harvinaista, etenkin naisten keskuudessa. Mielestäni jokaisen kannattaisi säästää tai sijoittaa edes jonkun verran taloutensa turvaamiseksi, vaikka helposti rahastosäästämisen muodossa. Usein kuulen, ettei rahaa jää menojen jälkeen säästöön. Uskon, että todellinen syy on jossain muualla.

Pitää muistaa, että jokainen on aloittanut jostain. Yksi keino alkuun pääsemiseksi on esimerkiksi se, että sijoittaa pariin kolmeen rahastoon pienen summan, esimerkiksi muutaman kympin, jonka on valmis maksamaan vaikka vain uudesta kokemuksesta. Omien sijoitusten myötä salkkua tulee seurattua ja kiinnostus sijoittamiseen ylipäätään herää. Hetken kuluttua huomaa, että tietääkin sijoittamisesta jo paljon enemmän.”

Miten Huono Äiti aloitti?

Tarkistettuani työeläkkeeni verkossa  ja tasattuani järkytyksen aiheuttamat sydämen vaajalyönnit menin Nordnet-pankin järjestämään naisten sijoitusiltaan kuuntelemaan taloustoimittaja Emilia Kullasta, joka on toinen kirjoittaja kirjassa ”Nainen ja rikastumisen taito”. Emilia Kullas painotti illassa seuraavia asioita:

– talletustili ei tuota

– kun säästät eli sijoitat rahastoon, ota selvää rahaston kuluista. Pankkisi ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaikka juuri sinulla olisi ollut siellä säästöpossutili 0-vuotiaasta lähtien. Pankkisi voi myydä sinulle säästämis- ja sijoitustuotteita, joissa on hirveät kulut, joihin sinun pikku säästösi leijonanosa menee. Siis ota selvää. Kysy. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Päätin aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin Superrahastoon, jossa ei ole kuluja. Säästän sinne joka kuukausi ennen kuin olen ostanut kuukauden annoksen kurahaalareita ja irtonumeroita, automaattisesti.

Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen  – heti. Kuinka kauan sinä aiot odottaa?

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

Edellinen säästämiseen kannustava artikkelin tässä. 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Naiset kertovat: miksi ja miten säästän!”

  • Ansku sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Mielestäni säästämisestä ja sijoittamisesta saisi olla paljon enemmän naisnäkökulmia kirjoitettuna. Aihe kiinnostaa itseäni paljon ja varsinkin tuohon sijoituspuoleen olisi kiva saada ns. vertaistukea ja olisi kiinnostavaa tietää muiden ajatuksia siitä, mihin rahansa laittaa ja miksi.