Päivittäiset kulutuspäätökset perheissä tekee nainen. Tämä koskee eritoten sitä, kun hankitaan jotakin lapselle.

Arvaapas kuinka monella suomalaisella parilla on yhteinen käyttötili, josta maksetaan päivittäinen kulutus? Ei kovin monella!

Nimittäin 76 prosentilla Nordnetin kyselyyn* vastanneista ei ole yhteistä pankkitiliä kuukausimenoja varten.

Tämä on aika jännä tieto, eikö olisi tasa-arvon mukaista kuitenkin, että molemmat perheen aikuiset ”ruokkisivat” perheen kulutustiliä tulojensa suhteessa? Jos esimerkiksi toinen osapuoli on hoitovapaalla hoitamassa yhteisesti saatuja lapsukaisia ja toinen osapuoli on töissä, hoitovapaalainen tienaa pähkinöitä työssäkäyvään verrattuna. Jos yhteistä käyttötiliä ei ole, hoitovapaalainen ei joko osta mitään tai pyytää puolisoltaan rahaa pakollisiin menoihin joka päivä.

Kun Nordnet tutki, kumpi päättää kotitalouksien menoista, mies vai nainen  – vastaajat olivat sitä mieltä, että niistä päätetään yhdessä – varsinkin suurempien kulutuspäätösten suhteen. Päivittäiset kulutuspäätökset tekee useimmiten nainen.

Molemmat sukupuolet olivat myös sitä mieltä, että jos joku raha-asioista päättää enemmän kuin toinen, se olen minä itse! Lähes neljännes (23 %) miehistä ja lähes viidennes (17 %) naisista katsoo, että he päättävät raha-asioista yhteisessä taloudessa.

Näin Kauppalehdessä otsikon, jonka mukaan ”suomalainen on kuin hullu mies Huittisissa”, mitä omaan taloudenpitoon tulee. Me syömme enemmän kuin tienaamme ja säästäminen on jotenkin tuskainen ajatus. Ei kyllä kannattaisi olla.

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!

Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa. Kunhan aloitat!

Tässä Taloussanomien juttu aiheesta:

http://www.taloussanomat.fi/raha/2014/05/24/maailman-8-ihme-35-vuoden-saastot-kahdessa-vuodessa/20146909/139

 

kun säästät ja sijoitat rahastoon, ota selvää rahaston kuluista

Pankkisi ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaikka juuri sinulla olisi ollut siellä säästöpossutili 0-vuotiaasta lähtien. Pankkisi voi myydä sinulle säästämis- ja sijoitustuotteita, joissa on hirveät kulut, joihin sinun pikku säästösi leijonanosa menee. Siis ota selvää. Kysy. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Päätin aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin Superrahastoon, jossa ei ole kuluja. Säästän sinne joka kuukausi ennen kuin olen ostanut kuukauden annoksen kurahaalareita ja irtonumeroita, automaattisesti. Muistakaa, ne kulut!!!!

Nordnet järjestää rahastoista ja sijoittamisesta kiinnostuneille arvonnan, jolla voit voittaa 100 € sijoituksen Nordnet Superrahasto Suomi -indeksirahastoon.  Nordnet arpoo kaikkien 30.4. mennessä yhteystietonsa jättäneiden kesken 3 x 100 € sijoituksen. Arvontaan täältä!!

*Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö CINT ajalla 28.12.2015–3.1.2016. Kyselyyn vastasi 1 010 20–70-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali +/-3 %.

Tämä kirjoitus on osa Nordnetin ja Huonon Äidin kaupallista yhteistyötä.

Ai miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Nainen päättää, mitä lapselle hankitaan”

  • Laura sanoo:

    Mielenkiintoinen juttu ja tutkinkin tuota Nordnettiä ja siitä tehtyjä juttuja. Itse kun ei ymmärrä näistä mitään, niin tuo kuulostaa tosi hyvältä! Mutta en oikeain löytänyt, että mitä tällä voi saada euromääräisesti eli mikä on tuotto-odotus, jos laittaisi vaikka 50e/kk tuonne rahastoon. Toki se riippuu jotenkin pörssistä mutta silti 😀 Vitsi sitä tuntee itsensä tyhmäksi!