Käsi sydämelle – tarvitaanko teillä lapsilisät elämiseen viimeistä latia myöten, vai riittäisikö vähempikin?

Ilta-Sanomat kertoo Jetro Rostedtin sanoneen, että hän voisi yhteiskuntatalkoiden vuoksi luopua vaikka lapsilisistä. Hän sanoo myös, että lapsilisät voisi porrastaa tulojen mukaan. Mitäs jos Jetron ajatuksissa piilee totuuden siemen?

Uskallan väittää, että lapsilisällä on aivan eri tason merkitys perheelle riippuen siitä, mikä on perheen tulotaso. Jos perheessä on hyvin pienet tai pienet tulot, lapsilisä on merkittävä tulo. Jos perheessä on hyvät tulot – miten sen hyvän nyt kukin haluaa määritelläkään – lapsilisä ei edusta mitään kovin merkittävää tulolisää.

Miksi lapsilisä ei voisi olla perheen tulojen mukaan porrastettu etu? Miksi erittäin hyvätuloisten pitäisi saada lapsilisä samansuuruisena kuin pienituloisten? Tähän on varmasti olemassa monta yhdenvertaisuutta korostavaa perustetta, mutta kiristetäänhän kaikesta muustakin, miksei siis lapsilisistä.

En minä tiedä, missä se tuloraja menisi, jonka jälkeen lapsilisä pienenisi olennaisesti – siihen osaavat varmasti vastata sen osaston henkilöt, jotka näitä asioita päätyökseen laskevat. Mutta takuulla se jossakin menee. Hyvätuloisilta säästyvät lapsilisärahat voitaisiin sijoittaa vaikka varhaiskasvatukseen tai kouluun, niissä kun mielellään se leikkuri sivaltelee.

Säästötalkoiden nimissä ja käsi sydämellä pienyrittäjä Huono Äitikin voi yhtyä Jetron jäljille ja todeta, että kyllä tässä maassa on varmasti huima määrä sellaisia perheitä, jotka lapsilisää enemmän tarvitsevat kuin Huonon Äidin perhe. Että tämmöinen ajatus tuli mieleen tiistaina. Rauha silti kaikille!

Huono Äiti

— Huono Äiti

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta.
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

31 vastausta artikkeliin “Mitäs jos lapsilisät porrastettaisiin?”

 • Äiti ja isi ahtaalla sanoo:

  Meillä on seitsenhenkinen perhe. Kohta ollaan työttömiä. Kun yritykset pistää pillit pussiin. Töitä haetaan ahkeraan. Lapsilisät on aina menny elämiseen. Sillon kun on mahdollista ostetaan niistä lapsille tarpeelliset asiat. Tosta rajasta en osaa sanoa mitään tai siitä ett pitäskö sitä porrastaa. Kun tuloraja pitäs olla sit jo aika korkeella. Kun mieton omaa ja muitakin isoja perheitä. Ja jos on sama tuloraja on perhe minkä kokoinen hyvänsä niin ei se menis oikein. Eli pitäs mennä sit niin ett,perhekoon mukaan. Niinkuin muutkin tuet.

 • Opiskelija-äiti sanoo:

  Aika vaikee juttu. Kun perheen ainut työssäkäyvä on yrittäjä, jonka tulot voi paperilla näyttää isolta mutta pakollisten verojen ja sivukulujen jälkeen tulot 6-henkisen perheen elättämiseen on aika pienet. Kyllä meillä ihan odotetaan ja helpotuksesta huolistaan kun lapsilisät tulee.

 • Marianna sanoo:

  Itse kuulun hyvin vähätuloisiin ja jokainen euro on meille elintärkeä.
  Ymmärrän toisaalta ajatuksen, että pelkästään ansiotuloilla elämään pystyvät eivät välttämättä tarvitsisi valtion avustusta, mutta eiköhän jokainen lapsi ole kuitenkin samanarvoinen ja monet varmasti laittavat lisän säästöön juuri lapsen myöhempiä tarpeita ajatelken.

 • Jinxie sanoo:

  Olen aina ihmetellyt ja pitänyt epäoikeudenmukaisena kun hyvätuloiset voivat säästää tai sijoittaa lapsilisät. Eivät siis oikeasti tarvitse niitä vaan ne ovat yhteiskunnalta saatua ylimääräistä mille voi keksiä jotain mukavaa käyttöä. Taas ollaan eriarvoisessa asemassa kun muutenkin varakkaan perheen lapselle ostetaan täysi-ikäsenä auto tai maksetaan ulkomaanreissu tai valmennuskurssi näillä säästöillä. Meillä ne menivät aina viimeistä senttiä myöten peruselämiseen yksinhuoltajaperheessä. Ei tunnu reilulta.

 • Jazuu sanoo:

  Olen tuota asiaa miettinyt usein itsekin. Käsi sydämellä. Tässä elämäntilanteessa en tarvitse lapsilisää. Säästän sen lähinnä rahastoon tulevaisuutta varten. Tiedän monen muunkin tekevän näin. Mutta joskus se voi olla ratkaiseva asia pienituloisessa perheessä. En ole suurituloinen, en edes keskituloinen, mutta olen tottunut elämään säästeliäästi. Isompi vaikutus mielestäni olisi lapsivähennyksellä verotuksessa. Ehkä se kannustaisi lisääntymäänkin.

 • Soile Tiitinen sanoo:

  Mä oon ollu pitkään porrastamisen kannalla. Mutta myös sen, että lapsilisä maksettaisiin vain ja ainoastaan Suomessa vakituisesti asuville. Nyt on niin että sossu huomioi laosarit tuloina, eli ei siinä tapauksessa siitä ole hyötyä, mutta yli 3000e/kk tienaava voi laittaa lisän lapselle säästöön. Ei ihan oo oikein?

 • Sussu sanoo:

  Kannatan ajatusta ja näin yhden lapsen yh:nä lapsilisä todellakin menee viimestä senttiä myöten elämiseen. Eikä se edes ole riittävä..en esimerkiksi tiedä mistä rahat polkupyörään…Puhumattakaan luokkaretkestä jne..

  • Ansku sanoo:

   Kannatan että lapsilisät olisivat riippuvaisia vanhempien tuloista. Jos ne on ”varaa” laittaa lapsen/lasten säästötilille, niin silloin niille ei ole tarvetta. Ne ovat tarkoitettu lasten kuluihin kun he ovat vielä lapsia!

  • Maria sanoo:

   Jos progressiivinen verotus poistettaisiin ja myös muut tuloihin perustuvat maksut pois niin joo, voisin luopua lapsilisistä. Itselläni veroja menee 40% ja miehellä 49% tuloista. Maksamme päivähoidosta korkeinta maksua eikä opiskelevat lapsemme ei saa opintotukea vanhempien tulojen takia. Lapsilisät on mielestäni luotu tasaamaan lapsiperheiden ja lapsettomien käytettävissä olevia varoja. Ja kuinka paljon tuloihin perustuvan lapsilisäsysteemin rakentaminen ja pyörittäminen maksaisi? Ja mihin tuloon raja vedettäisiin? Tällä luotaisiin lisää byrokratiaa, joka luultavasti maksaisi enemmän kuin säästöt olisivat…

 • jottanotta sanoo:

  Todellakin tulorajat! Meilläkin menee todella tarpeeseen. 2 aikuista ja 3 lasta meidän taloudessa.

 • Heidi sanoo:

  Meidän perheessä aikoinaan oli mahdollista laittaa lapsilisät meidän lasten säästötileille. Kun sitten täysi-ikäisinä lähdettiin opiskelemaan, näiden säästöjen ansiosta en velkaantunut (en nostanut opintolainaa, asuin omistusasunnossa joka oli puoliksi minun ja puoliksi sisarukseni) ja pystyin opiskelemaan kuluttamatta itseäni loppuun käymällä samaan aikaan töissä. Opintotuellahan ei nimittäin ainakaan Helsingissä todellakaan elä. Ymmärrän olleeni etuoikeutettu, mutta olen tästä erittäin kiitollinen, koska muuten en olisi voinut valita uraani sen mukaan mitä haluan tehdä työkseni, vaan olisin opintolainojen ja muiden velkojen takaisinmaksupaineiden takia jossain paremmin palkatuissa töissä, joita vihaisin ja joista tulot menisivät kuitenkin vain peruselämiseen ja lainojen maksuun.

  Toivoisin että asioita viilattaisiin siihen suuntaan, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet hyvään elämään (esim opintotuki saisi vastata todellisia elämisen kustannuksia, jottei tarvitsisi olla varakas voidakseen opiskella), eikä tasavertaisuutta tavoiteltaisi vetämällä vaan enemmän ihmisiä kituuttamaan velkakierteissä ja burnoutissa.

 • Mamushka sanoo:

  1 (minä) töissä, 1 työtön peruspäivärahalla sekä seiskaluokkalainen. Tässä kohtaa kuuta on saldo tilillä alle satasen ja odotan ensi tiistaita jo kuin kuuta nousevaa. Perjantain tilipäivänä ojennan tyttärelle kuukausirahan 40€, jonka noin teoriassa ajattelen menevän lapsilisistä. Mun nettotulot siis n. 1600 ja ukon 600. Eipä ole sijoitusongelmia ollut.

 • Kamu sanoo:

  Meidät lasketaan ns hyvätuloisiin, koska toisella meistä on isot tulot ja toinen on ns. keskituloinen. Meillä on kolme lasta. Lapsilisät tulevat todellakin tarpeeseen myös meillä, sillä kolmen lapsen harrastukset, vaatteet ja ruokamenot ovat merkittävät. Yhtään senttiä ei ole lapsilisistä mennyt säästötilille. Lisäksi silloin kun lapset olivat vielä päivähoidossa, ei kuukausittainen lapsilisä edes kattanut päivähoitomaksuja, jotka meiltä menivät täysimääräisinä. Kyllä lapsimääräkin pitäisi näissä huomioida. Kuka sitten päättää kuka meistä on suurituloinen ja onko meillä parempitulosilla sitten enää varaa mennä töihin maksamaan isoja veroja jos vielä päivähoitomaksutkin pysyvät nykyisella tasolla?

 • tasavertaisuutta sanoo:

  Ollakseen oikeudenmukainen, tulorajoilla olevan järjestelmän pitäisi huomioida muitakin muuttujia. Kuten esim alaikäisten lasten määrä perheessä.
  Yllättän monessa asiassa (mm. päivähoitomaksut, kelan tuet, verovähennyksen tulorajat) tulojen riittävyys lasketaan max 2/3 lapsen mukaan, vaikka alaikäisiä huollettavia olisi seitsemän.
  Hyvätuloisia (johon pääsee jo yllättävän normaalilla vuositulolla) saa maksaa enemmän veroja, jäädä vaille tiettyjä tukia ja maksaa isompia maksuja. Nettosumma voi jäädä huomattavasti pienemmäksi, miltä ensikatselmuksella vaikuttaisi.

 • Yh-äiti sanoo:

  Meidän perhe koostuu neljästä lapsesta ja yhdestä työtä tekevästä aikuisesta. Kädestä käteen menee rahat ja ruoka vaikka kuinka joka asiassa yrittää säästää. Meidän perheessä lapsilisät ovat todella iso osa tuloja eikä niitä voi edes kuvitella säästötilille laittamiseen.

 • -pulkannaru- sanoo:

  Kyllä Jetrolla on ajatusta, useamman lapsilisät menevät säästötilille tms.

  Mutta sen sijaan, että puhuttaisiin aina siitä kenen bruttotulo on mitäkin, olisi hyvä jos joku keksisi tavan verrata käytettävissä olevaa tuloa pakollisten kulujen jälkeen. Kohtuulliset asumiskustannukset, päivähoitomaksut, ip-hoitomaksut, jne.

  Olen itse todistanut, yksinhuoltajaäitinä, että samoilla kuluilla, samoilla lapsilla, samassa työssä, samoin työmatkoin ja työsuhde-eduin, olin todellisuudessa köyhempi 1000€ palkannousun jälkeen kuin sitä ennen.

  Kiitos yhteiskuntarakenteemme ja progressiivisen verotuksen. Jos 4hlö taloudessa tienaa 2hlö yhteensä 4000€, on pidätettävän veron määrä huomattavasti pienempi, kuin että sen 4000€ tienaa 1 hlö 4hengen taloudessa, jossa muut on alaikäisiä ->elätettäviä. Kulut on kuitenkin suht samat, ellei jopa isommat.

  Veroprosentin nousu hoitaa suurimman osan, mutta samalla tuli maksettavaksi täysimääräisesti päivähoitomaksut että vuokra. Jos lapsilisä porrastettaisiin samalla tavoin bruttotulosidonnaiseksi kuin kaikki muukin täällä, olisin ollut todella suurissa vaikeuksissa taloudellisesti. Ei sillä, että tarvisi olla mitään kulutusrahaa, mutta kun ansionnousun myötä joutui lapset luopumaan harrastuksistaan.

  Laajemmassa skaalassa, maan verotus on järjetön, koska yksinkertaisesti tietyssä tuloluokassa ei taloudellisesti ajatellen kannata ansaita enemmän.

  • Kolmen äiti sanoo:

   Hyvä kommentti! Yksin maksan itsekin kolmen lapsen sekä omat kuluni ja sekä verotus että asuntolainaehdot kiristävät talouttamme enemmän kuin jos tienaajia olisi kaksi. En ymmärrä miksi näin on, sillä kaikki yllättävät kulut (kodinkoneiden hajoaminen, autokorjaamolaskut, tavaroiden katoamiset jne) tulee aina yhden ihmisen harteille ja mitä jos tuon ohmisen terveys pettää kaiken taakan alla?!
   Luopukoon oikeasti rikkaat lapsilisistään mutta meille ne ovat tarpeen. Oikeasti. Asumiskulut kun pääkaupunkiseudulla ovat pitkälle toista tonnia kuussa eikä keskituloiselle tukia myönnetä, niin tämä tasapäistäminen alkaa riittää.

 • Iria sanoo:

  Tulot…joo mutku niitä menojakin kukaan ei ota huomioon mm lasten harrastuskuluja tänäpäivänä. Meilläkin on 6 lasta vanhempien tulot paljon alle keskitulojen. Ja edellinen lapsilisiin kohdistunut leikkaus jo kiristi tilannetta. Kaikki harrastavat
  jalkapalloa osalla olisi ollut hinku jääkiekkon mutta ei mitään mahdolisuuksia tarjota moista eliittilajia.Lapsiamme haukutaan köyhiksi kun eivät ole ikinä olleet lentokoneessa ja etelässä muutama Ruotsin risteily on 18 vuoden aikana tehty. Joo vanhin täytti juuri 18 opiskelee lukiossa asuu kotona saa opintotukea vautsivau n 17 € jolla et osta edesyhtä kirjaa kouluun
  …että näin….mielestäni tulojenkin katsominen on suhteellista kaikki perheet on erilaisia..ja joo kyllä olisin ehkä ajatellut asiaa aiemmin toisin lastenteon määrässä jos olisin ajatellut asiat euronkuvat silmissä tulevaisuutta ajatellen mutten osannut koska rakastin vauvojani ja lapsianija asiat vaan soljui niin, ihanaa että meille heidät kaikki on suotu olkoon se meidän ainoa rikkaus ❤

 • kisu sanoo:

  Meidän perheessä lapsilisät on ”ylimääräistä rahaa” eli ei tarvita elämiseen. Voisimme hyvin luopua niistä ja mieluummin vaikka maksaa sen verran vähemmän päivähoidosta. Emme ole mitenkään järkyttävän hyvätuloinen talous, ehkä keskimääräistä hieman paremmat tulot. Molemmat käy kuitenkin töissä.

 • Jouni Kokkonen sanoo:

  Aloitan heti sanomalla ettei minun perheeseeni enää tule lapsilisiä, sen sijaan lasteni perheille tulee.

  Ja näihin tulorajoihin suhtaudun äärimmäisellä epäluuloisuudella. Niillä ei ole tapana joustaa ylöspäin kun inflaatio etenee, vaan ne jäävät polkemaan paikoilleen, joten yhä suurempi osa putoaa niiden ulkopuolelle, ja kohta meillä ei niitä enää ole.

  Sovitaan että ”rikkaat” pistävät lapsilisät vaikka hyväntekeväisyyteen, jookosta joo?

 • Minä vaan sanoo:

  Näinhän se pitäisi mennä. Tässä vain kävisi niin että otettaisiin pois hyvä tuloisilta ja sehän ei missään nimessä ole suotavaa…. Olen aina ihmetellyt että mihin ihminen, joka tienaa yli 100 000€ vuodessa tarvitsee lapsilisää.

 • Jaana sanoo:

  Tätä olen itse moneen kertaan ”sanonut”. Keskituloisten lapsilisään vähennys ja isotuloisilta pois täysin. Tulojen mukaan porrastukset. Pienituloisten lapsilisiin vastaavasti iso korotus jota ei saa huomioida esim. toimeentulotuessa. Koska näin ostovoiman lisäämisen ohella vaikutetaan myös työttömyyslukuihin. Kun vähävaraisella on mahdollisuus ostaa enemmän elintarvikkeita ja muita jokapäiväisiä välttämättömyyksiä niin myös työn määrä yrityksissä lisääntyy ja tällöin on palkattava lisää työtekijöitä.

 • Mamma (*) sanoo:

  Meillä perheessä 2aikuista ja 2lasta ja tulot pienet, lapsilisät ovat meille hyvin tarpeellista tuloa näihin ihan peruselämisen menoihin. Ei todellakaan olisi vara laittaa säästöön esim lasten tilille pesämunaksi lapsilisiä. Mielestäni jonkinlainen tuloraja voisi olla ihan ok lapsilisien maksuun,voi kuulostaa itsekkäältä mutta silloin tämäkin etuus menisi sitä oikeasti tarvitseville perheille.