Eräänä tasaisen harmaana päivänä päätin tarkistaa tulevan työeläkkeeni verkossa. Se oli virhe  – tarkistus lupasi minulle 950 euron kuukausittaista eläkepottia. Yeah Beibs!!! Samana päivänä luin Ilta-Sanomista siitä, miten alle 750 eurolla kitkuttavat eläkeläiset elävät: ei rahaa ruokaan, ei rahaa terveydenhuoltoon, ei puhettakaan lehtien irtonumeroista tai pikku matkasta Euroopan metropoleihin saati Tallinnaan. Sori vaan eläkesysteemi, tuo ei ole minun elämääni! Tähän tulee muutos ja nyt!

Kyllä minä tiedän, mistä 950 euron eläkkeeni on lähtöisin. Se on lasten kotihoidon ja sen jälkeen myös yrittäjyyden aikaansaannos sekä sen, etten ole koskaan ollut missään rahakkaissa töissä, pikemmin keskituloisissa. Minulle ei ole myöskään avattu osakesäästötiliä pienenä, koska ei se vain ole ollut tapana siihen aikaan.

Eläkesäästäminen eikä muukaan säästäminen ole tuntunut millään tavalla omakohtaiselta, koska eläkehän on sitten joskus ja jos säästää on johonkin pitänyt, raha on kitkutellut pankin tilillä tuottamassa ei mitään. Olen elämäni aikana sijoittanut kurahaalareihin, lasten sekä omiin vaatteisiin, kahviin, suklaaseen, skumppaan, naistenlehtiin ja muihinkin lehtiin enkä siis mihinkään sellaiseen, joka tuottaisi pesämunaa pahan päivän, hyvän päivän tai eläkepäivän varalle.

Säästämisen vimma viilsi minua myös silloin kun näin, miten nopeasti omien vanhempieni terveys muuttui ja säästöille oli tarvetta. Tiedän myös naisia, joilla ei ole mitään omaisuutta omissa nimissään ja avio- tai avoeron tullen he ovat tajunneet investoineensa täysin väärin ostamalla perheen kaikki ruoat ja vaatteet kun mies on ostanut kiinteän omaisuuden. Suomessa edelleen esimerkiksi pörssiosakkeista ylivoimainen osa on miesten nimissä, mikä on outoa, koska pörssiosakkeisiin säästäminen ei ole mitään miestiedettä eikä miehillä ole hallussaan mitään salaista sijoitusviisautta, jota nainen ei voisi oppia tuosta vain!

Korkoa korolle – se on säästämisen ydin

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!

Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa.

Miten minä sitten aloitin?

Tulevan eläkkeeni aiheuttamien sydämen vajaalyöntien jälkeen menin Nordnet-pankin järjestämään naisten sijoitusiltaan kuuntelemaan taloustoimittaja Emilia Kullasta, joka on toinen kirjoittaja kirjassa ”Nainen ja rikastumisen taito”. Emilia Kullas painotti illassa seuraavia asioita:

– talletustili ei tuota

– kun säästät eli sijoitat rahastoon, ota selvää rahaston kuluista. Pankkisi ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaikka juuri sinulla olisi ollut siellä säästöpossutili 0-vuotiaasta lähtien. Pankkisi voi myydä sinulle säästämis- ja sijoitustuotteita, joissa on hirveät kulut, joihin sinun pikku säästösi leijonanosa menee. Siis ota selvää. Kysy. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Päätin aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin Superrahastoon, jossa ei ole kuluja. Säästän sinne joka kuukausi ennen kuin olen ostanut kuukauden annoksen kurahaalareita ja irtonumeroita, automaattisesti.

Jään odottamaan korkoa korolle -vaikutusta ja aion avata lapsilleni myös rahastosäästötilit kunhan kerkiän. Siitä enemmän ensi numerossa. Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen  – heti. Kuinka kauan sinä aiot odottaa?

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

….

Sijoitatko rahasi lapsen merkkivaatteisiin vai kirpputorilöytöihin? Tämä juttu on sinulle!

Ja jos oma eläkeote veti suun viivaksi, naurahda vähän tälle!

— Huono Äiti

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Miksi aloitin säästämisen?”

 • Late_Bloomer_Mom sanoo:

  Aloitin säästämisen alunperin opiskeluja varten. Opinnot jäivät, kun vauva tuli perheeseen. Tuli suuria muutoksia, asunnosta luopuminen, yösyötöt, stressi, huoli tulevaisuudesta.. Kuulostaako tutulta?

  Unettomina öinä tutkiskelin rahastoja, niiden kuluja ja tuottoja. Säästöt, lapsilisät, kirpparimyynnit, karkkirahat ja kaiken ylimääräisen olen laittanut rahastoon, mun ja vauvan yhteiseen. Kyse on todellakin pienistä puroista, joista on pikku hiljaa kasvamassa pesämuna. Ei suurin, ei kaunein, mutta meidän oma.

  Kun on huono päivä, käyn katsomassa kuinka rahasto on pärjännyt, kuinka pieni pesämunamme kasvaa. Se tuo turvallisuuden tunnetta.

 • Köyhää se harmittais sanoo:

  Kyllä minä tiedän, mistä 151 euron eläkkeeni on lähtöisin. Se on lasten kotihoidon aikaansaannos sekä sen, etten ole koskaan ollut missään rahakkaissa töissä, pikemmin keskituloisissa – ja niissäkin vain satunnaisia pätkiä silloin kun töitä olen sattunut saamaan. Minulle ei ole myöskään avattu osakesäästötiliä pienenä, koska ei se vain ole ollut tapana siihen aikaan.

  Onneksi ikää on vasta 33v. Uneksin nyt ensin töistä ja sitten vasta säästämisestä. Sori vaan, mutta näin se menee…

 • minttu sanoo:

  Mikä tuosta sun lapselle tehdystä säästölaskelmasta jäi puuttumaan, on sijoitukselle laskettu tuottoprosentti ja se on melko olennainen asia. Pelkästään säästämällä rahaa pankkitilille ei 4800e mitenkään paisu 350 000 euroon vaan päinvastoin sen ostovoima heikkenee.

  Googleen sana ”tuottolaskuri” ja voi alkaa hahmotella millaista tuottoa pitäisi rahoilleen saada. Osakkeiden pitkän aikavälin tuotto on noin 7-8% vuodessa (miinus inflaatio)

  • Lissu sanoo:

   Hieno homma, että käsittelet aihetta blogissasi ja että sinäkin olet päässyt säästämisessä alkuun. Pienestä se aloitettava. Itse aloitin 500 eurolla ja sen jälkeen olen pienistä tuloista jo kohta reilut 5 vuotta puristanut säästöön aina muutaman kympin sieltä ja täältä, jotka olen sijoittanut indeksirahastoihin. Nyt kasassa on jo ruhtinaalliset 4000 euroa, mille jossain vaiheessa löytyy varmasti käyttöä. Nordnetin lanseerattua mainitsemasi täysin kuluttomat superrahastot, avasin sinne tilin ja sen jälkeen olen itsekin ollut Nordnetin tyytyväinen asiakas. Alkuun ajattelin, että kuluttomuudessa on joku koirahaudattuna, mutta asia on todellakin niin, että pankki maksaa meidän säästäjien puolesta jopa ne rahaston kaupankäyntikulut, jotka tulisivat kun rahasto sijoittaa rahojani osakkeisiin. Toiset pankit laittavat mainosrahansa Hesarin etusivuihin, kun taas Nordnet sanoo Superrahaston, jolla he eivät suoraan tienaa yhtään mitään, olevan heille parasta mainosta. Tuottoja syntyy vasta kun teen muita osakekauppoja heidän kauttaan tai ostan muita rahastoja. Paria niitä jo löytyykin salkustani.

 • Minna Lindroos sanoo:

  Asiaa! Hyvä postaus! ehdotuksena, että järjestäisitte huonon verkostolle muutaman vastaavan tilaisuuden.
  Olen varma, että asia kiinnostasi ja saavuttaisitte sponssisopimuksenne tavoitteet. Ja me saamattomat saataisiin jotain aikaiseksi tällä saralla. Ilmoitttautuu jo 🙂

  • Huono Äiti sanoo:

   Se naisten tilaisuus, jossa olin, oli niin suosittu, että paikat loppuivat kesken. Erityisen kiinnostavia olivat 7 ihan tavallisen säästäjä/sijoittajanaisen tarinat. Sitä samaa Huono-ryhmälle kyllä voisi tilata!

 • Rahastoton sanoo:

  Siis. Laitan 20e joka kuukausi tuonne ja saan esim viiden vuoden päästä takaisin 5 x 12 x 20e tai enemmän?
  Juuri hoitovapaalta palanneena, olisihan se kiva että edes joku ropo myös tuottaisi jotain eikä aina vain kuluisi.
  Mihinkään osakeostoihin tuskin lähden, ei riitä kiinnostus eikä aika tarvittaviin selvityksiin 😀
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta (jälleen kerran)!

  • Huono Äiti sanoo:

   Hei, nyt me odotamme ekonomistin vastauksen tuohon eksaktiin kysymykseen! Mutta mitä nuorempana (aikaisemmin) aloitat, sitä enemmän saat säästöä pitkällä aikavälillä – kun se korko kasvaa useampina vuosina. Ja tästä voimme päätellä, että lapselle pikku summa ihan pienenä säästöön joka kuukausi ei ole huono idea – niinhän se tuossa laskelmassakin oli.

  • Huono Äiti sanoo:

   Jos säästää 20 euroa/kk ja tuotto-odotus on 5% ja säästöaika 5 vuotta, säästöjen arvo säästöajan päättyessä on 1361,80 euroa.Jos sijoitusten arvo laskee ja/tai kulut ovat suuremmat kuin säästöt, tämä ei toteudu. 5% on sellainen keskivertoinen odotus tuotolle. Jos haluaa säästää määrätyn summan, täältä pystyy laskemaan sen vaatiman säästämisoperaation: https://www.nordnet.fi/mux/page/dream.html?cmpi=ban-dream

 • takuueläkkeelle ehkä joskus? sanoo:

  Ihan kiva jos on mistä säästää. Työttömäksi jääneellä yli viiskymppisellä ei ole. Ruokaan meillä menee kahdelle hengelle kolmisensataa euroa kuukaudessa. Mä en kertakaikkiaan vaan osaa laittaa meidän ruokia sen pienemmällä rahalla, niin kauan kuin meillä kuitenkin syödään lämmin ateria kerran päivässä. Säästöön ei kyllä jää mitään.