Olen sitä mieltä, että lapsena opitaan aikuisuuden tavat. Tästä syystä pakotan lapseni säästämään vaikka väkisin.  Ja säästän myös lapsilleni.

Kasvoin sillä tavalla tyypillisessä perheessä, että säästäminen ei niin sanotusti ollut agendalla. Meillä luotettiin lähinnä lauantain Lotto-arvontaan, kuten tietääkseni liki kaikissa perheissä, joita tunsin. Se oli tapana, määrätietoinen sijoitussäätäminen ei niinkään. Se oli myös aikaa, jolloin kodeissa oli yksi lankapuhelin ja ulkona kymmenen tikkua laudalla.

Äiti-iässä tutustuin ystäväni mieheen, jolla oli asiaan täysin toisenlainen lähtökohta: hän oli joutunut lapsena opettelemaan säästämisen ja hän opetti omille lapsilleen säästämistä. He säästivät suoraan suomalaisiin osakkeisiin sekä rahastoihin ja omien lapsuuden säästöjensä turvin tällä nyt aikuisella miehellä oli huomattava pesämuna oman ensimmäisen asunnon ostamiseen.

Olen yrittänyt kopioida hänen säästämisideansa omien lasteni kanssa. Säästän heille pienen summan joka kuukausi suoraan rahastoon. Tämän lisäksi lapseni joutuvat säästämään myös niihin samoihin rahastoihin esimerkiksi näin: lapsi saa koulun päätyttyä sukuväeltä rahaa yhteensä 30 euroa kesää varten. Lapsi haluaa ostaa rahalla heti uuden tietokonepelin ja lopuilla rahoilla jäätelöä. Huono Äiti pakottaa lapsen kuitenkin sijoittamaan rahasta viisi euroa rahastoon niin, että hän toivottavasti vähitellen oppii, mitä sijoitukselle tuleva korko tarkoittaa.

Olen paasannut tästä aiemminkin, mutta korkoa korolle -vaikutus on todella iso kun puhutaan pitkäaikaisesta säästämisestä vaikka juuri pienestä pitäen:

Korkoa korolle – se on säästämisen ydin

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa.

Ei kai se pesämuna lapselle haitaksi olisi?

Jos nyt just tulee pisto sydämeen, kun on tämä lapselle säästäminenkin jäänyt hoitamatta, et ole yksin. 77% meistä ei säästä lapselle lainkaan. Syy on yksinkertainen, menojen jälkeen ei jää säästöön mitään. Heistä, jotka säästävät, suurin osa laittaa rahat tilille makaamaan. Näin yllä oleva korkoa korolle -efekti jää ainakin  saavuttamatta.

Pari vinkkiä:

  • lapselle säästämisen voi aloittaa jo 20 eurosta kuussa
  • jos aloitat rahastosäästämisen, tutki herran tähden ne pankkisi tarjoaman rahaston kulut!!! Katsos voi mennä kuluihin koko potti!

Huonon Äidin yhteistyökumppani Nordnet-pankki pärjäsi hyvin puolueettoman sijoittaja.fi -sivuston vertailussa, kun sivusto vertaili lapselle säästämisen vaihtoehtoja. Löydät vertailun täältä.

Ja Huonon Äiti säästä lapsilleen tähän kuluttomaan rahastoon. Nordnetissä on muuten menossa kesäkampanja, jossa voi voittaa tuhannen euron rahastosijoituksen! Lue kampanjasta täältä!

 

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Lapsi säästämään vaikka väkisin!”