Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Hyvää Suomesta.

Kotimainen ruoka on meille suomalaisille tärkeä asia. Suomessa tuotettu, tehty ja pakattu ruoka on turvallista ja herkullista. Ruokaa, josta saa olla ylpeä. Suomalainen ruokavalinta kannattaa ja on vastuullinen teko, katsottiinpa sitä ruuan laadun, työllisyyden, eettisyyden tai ruokakulttuurin näkökulmasta.

Suomalainen ruoka on hyvää. Se on puhdasta, laadukasta, turvallista ja vastuullista. Näiden lisäksi kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy myös muita positiivisia asioita, kuten työllistävä vaikutus ja vahva osaaminen.

Mistä sitten tietää, että ruoka on kotimaista? Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa pakkauksesta tarkistaa Hyvää Suomesta -merkki. Hyvää Suomesta -merkki takaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn, ja sen avulla kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistetut ja pakatut tuotteet löytyvät helposti kauppojen valikoimista.

Hyvää Suomesta -merkistä tiedät, että:

  • liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita ovat aina 100 % suomalaisia
  • jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-aineetta, se on 100 % suomalaista
  • useamman raaka-aineen tuotteessa raaka-aineesta 75 – 100 % on suomalaista
  • lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään Suomessa, suomalaisella työllä

Kotimaisuus ruoassa on aina ollut Huonon Äidin palkitun huippukokin Ilkka Lääverille tärkeää ja nämä maistuvat reseptit onkin tehty Hyvää Suomesta -merkin periaatteiden mukaisesti eli maito, liha, kala ja muna ovat täysin kotimaisia, ja raaka-aineiden kotimaisuusaste kokonaisuudessaan on vähintään 75 %. Raaka-aineissa on valittu Hyvää Suomesta -merkillä varustettuja vaihtoehtoja aina kun se on ollut mahdollista, koska Hyvää Suomesta -merkki takaa elintarvikkeelle paitsi kotimaisen raaka-aineen, myös kotimaisen työn, joten kotimainen raaka-aine tuo myös toimeentuloa ja hyvinvointia suomalaisille.

Kirjolohi-kasviskiusaus

Kiusaus on hyvä, helppo ja nopea valmistella. Vaikka kypsennys ottaakin aikaa valmisteluun ei mene montaa minuuttia. Kiusaukseen voi myös helposti ujuttaa kasviksia, kun korvaat osan perunasta niillä, ja näin porkkana uppoaa mukisematta myös teineille! Pakastealtaasta löytyy hyvä valikoima Hyvää Suomesta merkillä varustettuja kasviksia, niin porkkanaa, lanttua kuin sekoituksiakin.

  • 300 g kirjolohisuikale, Hyvää Suomesta
  • 500 g (1 pss) peruna-sipulisekoitus  Hyvää Suomesta
  • 450 g (1 pss) pakaste kasviksia, suikaleita tai wok-vihanneksia, Hyvää Suomesta
  • 5 dl kuohukermaa, Hyvää Suomesta
  • 20 g (1 rasia/puntti) yrttejä esim. lehtipersilja tai tilli, Hyvää Suomesta
  • 1 sitruuna
  • mustapippuria
  • suolaa

Pistä uuni kuumenemaan 185 c asteeseen. Laita uunivuokaan pohjalle puolet peruna-sipulisekoituksesta ja pakastekasviksista. Rouhi päälle mustapippuria ja ½ tl suolaa. Laita kirjolohisuikaleet kasvisten päälle ja mausta mustapippurilla ja 1 tl suolaa.

Purista sitruunan mehu kirjolohen päälle. Hienonna yrtit ja lisää myös ne kirjolohen päälle. Laita loput peruna-sipuliseoksesta ja kasviksista vuokaan. Mausta vielä mustapippurilla ja ½ tl suolaa. Kaada kerma lopuksi vuokaan ja laita uuniin kypsymään puoleksitoista tunniksi.

Lihapullasämpylät

Pyöräytä lihapullat sämpylän väliin! Lihapullasämpylä on herkku, joka maistuu koko perheelle. Hyvää Suomesta -merkillä varustetut liha, kana, kala, maito ja kananmuna ovat aina 100% kotimaisia.

  • 8 kpl sämpylöitä, Hyvää Suomesta
  • 800 g naudanjauhelihaa, Hyvää Suomesta
  • 150 g (1 prk) creme fraichea, Hyvää Suomesta
  • 150 g juustoraastetta esim. savujuusto tai emmental, Hyvää Suomesta
  • 20 g (1 rasia/puntti) tuoretta yrttiä esim. salviaa tai persiljaa Hyvää Suomesta
  • 1 kerä salaattia, Hyvää Suomesta
  • 3 kpl kotimaista salottisipulia
  • 1 rasia kotimaisia kirsikkatomaatteja
  • rypsiöljyä, Hyvää Suomesta
  • suolaa
  • tummaa balsamietikkaa
  • mustapippuria

Sekoita jauheliha, creme frache, juustoraaste ja puolet yrteistä hienonnettuna keskenään. Mausta 2 tl suolaa ja rouhi joukkoon mustapippuria. Pyöritä lihapulliksi vuokaan. Lihapullia tulee 24, eli 3 kpl jokaiseen
sämpylään. Laita lihapullat jääkaappiin tai pakkaseen hetkeksi, koska kylminä lihapullia on helpompi paistaa pannulla.

Pilko tomaatit kuutioiksi ja kuoritut salottisipulit renkaiksi. Sekoita ne keskenään ja mausta lopuilla hienonnetuilla yrteillä, 1 rkl öljyä, 1 rkl tummaa balsamietikkaa, ½ tl suolaa ja ripauksella mustapippurilla. Jätä seos maustumaan.

Pilko salaatti lohkoiksi tai revi lehdiksi. Pese ja kuivaa salaatti. Halkaise sämpylät ja paahda ne, joko uunissa 200 c asteessa pellillä leivinpaperin päällä, leikkauspinta ylöspäin n. 4-6 minuuttia, tai leivänpaahtimessa. Kuumenna iso paistinpannu kuumaksi ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Asettele lihapullat paistinpannulle. Voit paistaa lihapullat kahdessa erässä, ettei pannulla tule ruuhkaa. Paista pulliin hyvä väri ja pyörittele niitä varovasti. Kun lihapullissa on kaunis ruskea paistopinta, laita kansi paistinpannun päälle ja jatka kypsentämistä n. 5 minuuttia. Voit siirtää pannun välillä pois liedeltä tai pienentää lämpöä, etteivät pullat pala.

Täytä sämpylät. Laita pohjalle tomaattinen ”salsa” ja sen päälle salaatin lehdet. Jaa jokaisen sämpylään kolme lihapullaa ja lusikoi lihapullista valunut neste pullien päälle. Asettele pullien päälle vielä sämpyläkansi ja tarjoile.

Porsasta, paksoita ja kvinoaa

Possu on hyvä arkiherkku ja porsaan filee on herkullista ja kypsyy nopeasti. Kotimaisen porsaanlihan tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä. Myös riisille löytyy kaupan hyllyltä kotimaisia vaihtoehtoja, kuten kvinoaa, ohraa ja kauraa, tietysti Hyvää Suomesta merkillä varustettuna.

  • 1 kpl (n. 600 g) porsaan sisäfileetä, Hyvää Suomesta
  • 2 dl kvinoaa, Hyvää Suomesta
  • 150 g (1 pss) pakastepinaattia, Hyvää Suomesta
  • 1 pussi paksoita, Hyvää Suomesta
  • 150 g kotimaisia salottisipuleita
  • pala kovaa juustoa esim. cheddar, Hyvää Suomesta
  • 1 puntti kotimaista kevätsipulia
  • voita, Hyvää Suomesta
  • rypsiöljyä, Hyvää Suomesta
  • suolaa
  • soijakastiketta
  • omenaviinietikkaa

Mittaa kattilaan 3,5 dl vettä ja laita kattila levylle kiehumaan ja uuni kuumentumaan 185 c asteeseen. Huuhtele kvinoa hyvin vedellä ja laita valutettu kvinoa kiehuvaan veteen. Lisää veteen 2 rkl voita ja hauduta kvinoa kannen alla kypsäksi n. 10 minuuttia. Voit käyttää kvinoan tilalla myös muita Hyvää Suomesta tuotteita kuten ohraa tai kauraa. Tarkista tällöin keittoaika pakkauksesta.

Poista porsaan sisäfileestä kalvot ja mausta se kevyesti suolalla. Kuumenna pannu kuumaksi. Kuori ja pilko salottisipulit puoliksi tai neljään osaan. Pilko paksoit noin kahdeksaan osaan lohkoiksi. Hienonna kevätsipuli.

Laita paistin pannulle 2 rkl öljyä ja ruskista porsaanfilee. Laita ruskistunut porsas uunivuokaan ja uuniin 12 minuutiksi. Laita salottisipulit samalle pannulle missä porsas paistettiin ja lisää 2 rkl voita. Paista sipuleita hetki, kunnes alkavat kypsyä. Lisää pannulle paksoit ja mausta: 2 rkl soijaa ja 2 rkl omenaviinietikkaa. Lisää vielä 0,5 dl vettä. Haihduta neste pois pannulta ja lisää puolet hienonnetusta kevätsipulista. Mausta tarvittaessa suolalla.

Lisää kypsän kvinoan joukkoon pinaatti ja 2 rkl voita. Mausta 1 tl suolalla ja lopulla hienonnettua kevätsipulia. Kun porsas on kypsynyt, ota pois uunista ja anna sen vetäytyä folion alla vielä viidestä kymmeneen minuuttia folion alla. Viipaloi filee viipaleiksi ja raasta päälle juustoa. Tarjoile kvinoan ja kasvisten kera.

Suositko sinäkin suomalaista vai mikä on valintaperusteesi kaupassa? Kerro kommenteissa, ja olet mukana ruokalahjakorttien ja Hyvää Suomesta -kestokassien arvonnassa! Kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan 4 palkintoa, joista jokainen sisältää 50 €:n arvoisen ruokalahjakortin ja Hyvää Suomesta -kangaskassin. Huomaa tämä: Huono Äiti ei IKINÄ pyydä voittajiaan kirjautumaan millekään ulkopuolisille sivuistoille, tai antamaan esimerkiksi luottokorttitietojaan voiton lunastamiseksi. Osallistumisaikaa on 20.3. saakka ja voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. EDIT! Arvonta on arvottu ja voittajiin on otettu yhteyttä. Kiitos kaikille osallistuneille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 169 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Vastaus henkilölle TomBoy Peruuta vastaus

169 vastausta artikkeliin “Hyvää Suomesta -merkki kertoo ruoasta, josta saa olla ylpeä”