Kahdeksan vuotta sitä on odotettu ja kuluneella viikolla se tapahtui, vesi tuli mökkitontille. Vettä on toki siis tontin rannassa kyllä, mutta juomavesi on tähän asti kannettu mukana Savoon, joskus jopa Helsingistä asti. Hullun homma sanoisin, mutta kun pintakaivoa pari vuotta sitten tontille yritettiin, kaivurin kauha kolahti kallioon jo 2 metrin syvyydessä. 

Sitten alkoi säästäminen ja inttäminen, koska olin päättänyt, että jossakin kohtaa myös ulkona tiskaaminen loppuu. Sehän on tosi romanttista, kun sen tekee kerran kesässä, mutta kun sitä tekee lapsiperhehuushollissa seitsemättä hyttyskesää, kyllä siitä romantiikka loittonee. Siksi vesi oli saatava tontille ja jopa mökkiin sisään.

Pora löysi veden 120 metristä. Se oli alkukesän paras uutinen. Sitä varten oli säästetty ja taitettu myös perheensisäistä peistä siitä, onko tämä mitenkään tarpeellista. ( Perheenjäsenille on varattu oikeus pestä yhä niitä tiskejä hyttysten armoilla, ihan varmuuden vuoksi, kun kerran vinkuvat)

Olen vuoden ajan raportoinut säästämistoiminnastani Nordnet-pankissa. Kaikki alkoi viattomasta tulevan työeläkkeen tarkistuksesta verkossa. Se oli virhe  – tarkistus lupasi minulle 950 euron kuukausittaista eläkepottia. Yeah Beibs!!! Samana päivänä luin Ilta-Sanomista siitä, miten alle 750 eurolla kitkuttavat eläkeläiset elävät: ei rahaa ruokaan, ei rahaa terveydenhuoltoon, ei puhettakaan lehtien irtonumeroista tai pikku matkasta Euroopan metropoleihin saati Tallinnaan. Sori vaan eläkesysteemille, mutta tuo on ikävä uutinen nieltäväksi.

Eli säästää pitää, jos haluaa porakaivon tai eläkkeen.

Säästelin pitkin talvea, pikku hiljaa yhdellä konstilla: heti palkkapäivänä olen silpaissut rahaa säästöön ja vasta sen jälkeen olen alkanut elää. Tätä saatetaan kutsua myös vanhanaikaisesti malliksi: ”suu säkkiä myöten” eli kulutat vain sen verran kun kulutukseen on rahaa. Säästöön mennyt raha on siirtynyt suoraan pois ulottuviltani rahastoon. Ilman ”pakkosäästämistä” en ole koskaan saanut säästettyä yhtään mitään, se on fakta. Raha löytää aina paikkansa esim. noutokahvissa, uusissa kirjoissa ja kaikessa, mitä voi sitten myydä puolta halvemmalla kirppiksellä. Porakaivon takia Muumimukit ja Marimekon ametistit tuikut myytiin Huuto.netissä.

Kun olen vuoden ajan tehnyt säästämisestä juttuja Huonoon Äitiin, olen ollut välillä huolissani naisten säästämisinnosta ja raha-asioihin keskittymisestä. Suomalaiset naiset ovat jättäneet monesti raha-asioista huolehtimisen puolisolle, säästämistä ei suunnitella eikä tulevaisuutta pohdita. Moni sanoo, ettei ole varaa säästää, mutta silti on varaa ostaa merkkilaukkuja. Ei sillä, että merkkilaukuissa olisi jotakin lähtökohtaista väärää, mutta kumminkin. Hyvät siskot, säästäminen on kyllä oikeasti hyväksi. Eikä lapsen merkkkivaate sitten ainakaan ole mikään sijoitus.

Kuluneen vuoden aikana mielenkiintoisin Nordnetin kautta kuulemani juttu koskee lapselle säästämistä. Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen. Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa. Tässä Taloussanomien juttu aiheesta: http://www.taloussanomat.fi/raha/2014/05/24/maailman-8-ihme-35-vuoden-saastot-kahdessa-vuodessa/20146909/139

Huonon Äidin yhteistyökumppani Nordnet-pankki on suositelluin pankki sijoittajille ja Nordnetin asiakkaat ovat pankkiinsa hyvin tyytyväisiä. Lue lisää täältä.

—Tämä kirjoitus on osa Nordnetin ja Huonon Äidin kaupallista yhteistyötä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia