Kuumottavien uusien verotietojen mukaan Suomessa on 89 palkkamiljonääriä. Me loput joudutaan sitten keksimään ihan jotkut muut konstit vaurastumiseen!

”Tee-se-itse -mies lähti vanhalla Hiacella asentamaan kouruja ja nyt tulot 24,5 miljoonaa” – huutavat päivän otsikot. Jos sinulla ei ole vanhaa Hiacea näköpiirissä eikä 24,5 millin tuloja suosittelen lukemaan tämän tosi kertomuksen Huonon Äidin säästämispyrkimyksistä:

Eräänä tasaisen harmaana päivänä päätin tarkistaa tulevan työeläkkeeni verkossa. Se oli virhe  – tarkistus lupasi minulle 950 euron kuukausittaista eläkepottia. Yeah Beibs!!! En suosittele kokeilemaan samaa kotona, voi tulla paha mieli.

Kyllä minä tiedän, mistä 950 euron eläkkeeni on lähtöisin. Se on lasten kotihoidon ja sen jälkeen myös yrittäjyyden aikaansaannos sekä sen, etten ole koskaan ollut missään rahakkaissa töissä, pikemmin keskituloisissa. Minulle ei ole myöskään avattu osakesäästötiliä pienenä, koska ei se vain ole ollut tapana siihen aikaan.

Eläkesäästäminen eikä muukaan säästäminen ole tuntunut millään tavalla omakohtaiselta, koska eläkehän on sitten joskus ja jos säästää on johonkin pitänyt, raha on kitkutellut pankin tilillä tuottamassa ei mitään. Olen elämäni aikana sijoittanut kurahaalareihin, lasten sekä omiin vaatteisiin, kahviin, suklaaseen, skumppaan, naistenlehtiin ja muihinkin lehtiin enkä siis mihinkään sellaiseen, joka tuottaisi pesämunaa pahan päivän, hyvän päivän tai eläkepäivän varalle.

Säästämisen vimma viilsi minua myös silloin kun näin, miten nopeasti omien vanhempieni terveys muuttui ja säästöille oli tarvetta. Tiedän myös naisia, joilla ei ole mitään omaisuutta omissa nimissään ja avio- tai avoeron tullen he ovat tajunneet investoineensa täysin väärin ostamalla perheen kaikki ruoat ja vaatteet kun mies on ostanut kiinteän omaisuuden. Suomessa edelleen esimerkiksi pörssiosakkeista ylivoimainen osa on miesten nimissä, mikä on outoa, koska pörssiosakkeisiin säästäminen ei ole mitään miestiedettä eikä miehillä ole hallussaan mitään salaista sijoitusviisautta, jota nainen ei voisi oppia tuosta vain!

Korkoa korolle – se on säästämisen ydin

Jos vanhempani olisivat säästäneet minulle 2-vuotiaasta lähtien kahden vuoden ajan 2400 euroa vuodessa ( = 200 €/kk) eli yhteensä 4800 euroa, lopettaneet minulle säästämisen ja jättäneet rahat kasvamaan korkoa, saisin sillä sijoituksella noin 350 tuhannen eläkepotin kun sen aika olisi. Järisyttävältä näyttävä säästömäärä johtuu ilmiöstä ”korkoa korolle”. Raha lisääntyy itsekseen.

Jos olisin aloittanut 20-vuotiaana säästämään itselleni 2400 euroa vuodessa ( =200 €/kk)  ja olisin jatkanut 10 vuoden ajan, saisin saman potin kuin jos vanhempani olisivat säästäneet minulle kahden vuoden ajan ihan pienenä. Korkoa korolle siis, muistakaa se!

Jos säästämisen aloittaa samalla summalla 30-vuotiaana ja jatkaa eläkeikäänsä saakka, saavuttaa saman tason. Eli hyvät toverit, korkoa korolle! Tästä laskelmasta on olemassa samaa lopputulosta monista eri lähteistä.

Ja nyt huomio!!! Älä takerru ajatuksissasi tuohon 200 €/kk -esimerkkiin, se on laskennallinen. Säästämisen voi aloittaa paljon pienemmällä summalla kuin 200 eurolla, sen voi aloittaa vaikka 15 eurolla kuussa.

Miten minä sitten aloitin?

Tulevan eläkkeeni aiheuttamien sydämen vajaalyöntien jälkeen menin Nordnet-pankin järjestämään naisten sijoitusiltaan kuuntelemaan taloustoimittaja Emilia Kullasta, joka on toinen kirjoittaja kirjassa ”Nainen ja rikastumisen taito”. Emilia Kullas painotti illassa seuraavia asioita:

talletustili ei tuota

– kun säästät eli sijoitat rahastoon, ota selvää rahaston kuluista. Pankkisi ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaikka juuri sinulla olisi ollut siellä säästöpossutili 0-vuotiaasta lähtien. Pankkisi voi myydä sinulle säästämis- ja sijoitustuotteita, joissa on hirveät kulut, joihin sinun pikku säästösi leijonanosa menee. Siis ota selvää. Kysy. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Päätin aloittaa kuukausisäästämisen Nordnetin Superrahastoon, jossa ei ole kuluja. Säästän sinne joka kuukausi ennen kuin olen ostanut kuukauden annoksen kurahaalareita ja irtonumeroita, automaattisesti.

Jään odottamaan korkoa korolle -vaikutusta ja aion avata lapsilleni myös rahastosäästötilit kunhan kerkiän. Siitä enemmän ensi numerossa. Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen  – heti. Kuinka kauan sinä aiot odottaa?

PS. Miksi Nordnet? Eräänä räntäisenä suomalaisena iltana muskarin aulassa minulle selvisi, että lasten kaverien isä on töissä Nordnetissä ja hänen kauttaan tutustuin juuri Nordnetin sijoituspalveluihin. Nyt Nordnet on Huonon Äidin yhteistyökumppani. Tämä on siis sponsoroitua asiasisältöä. No, sijoittaisin kuluttomaan Superrahastoon myös siinä tapauksessa, että emme olisi yhteistyössä, että ei sen puoleen.

…..

Nordnet on pohjoismainen yksityissijoittajien suosima pankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnet on yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Nordnetin Superrahasto Suomi on kokonaan kuluton indeksirahasto. Nordnetin kautta voit myös kuukausisäästää sijoitusrahastoihin sekä ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä.

Muistathan, että Rahoitusvälineisiin sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat sekä nousta että laskea.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia