Lapsi ansaitsee rauhallisen, lempeän äidin. Lapsi ansaitsee kotona tehtyjä lämpimäisiä. Yhdessä leipomalla saavutatte molemmat lopputulokset.

Lapsi haluaa leipoa mokkapaloja. Totta kai palleroiseni, siitä tulee ihana yhteinen, rentouttava hetki. Opetan sinulle perimätietona kulkeutuneen reseptin ja liitän sinut osaksi sukuni ketjua!

Hhm. Minulla ei ole perimätietona siirtynyttä reseptiä. Mutta eikös Google ole sellainen ihmiskunnan yhteinen muisti, etsin sieltä. Netti on muutenkin rauhoittava elementti, oma turvasatamani.

Resepti löytyi, ainekset on. Vaati vain kahdesti paluun takaisin kauppaan, ensin jäi sokeri ja sitten leivinpaperi. Hyvä hetki hengittää syvään ja kiittää siitä, että sain lisää liikuntaa ramppaamalla edestakaisin.

Suklaatakin on aika vähän. Mutta se ei johdu siitä että vedin siitä puolet napaani kun kauppareissulla tuli niin nälkä. Ihan mindfulnessisti hiljaa sulatin suussa yhden palan. (Ja hotkaisin loput yksitoista palaa.)

Hyvä, nyt leivotaan! Jauhoja levähtää työtasolle. Sitten sokeria. Sitten voita. Taputan itseäni selkään, oli erinomainen idea jynssätä keittiötä puoli tuntia ennen kuin aloimme leipomaan! Mutta olihan siivous suorastaan meditatiivista – ja nyt saan tehdä sen uudelleen. Kiitollisuus!

Lapsi menettää kiinnostuksensa ja katoaa. Tavaan reseptiä, veivaan taikinaa, alkaa tulla kuuma, ilmassa on outo haju. Se johtuu ehkä siitä, että hellanlevy on punaisena, mutta uuni ei ole päällä. Syvä hengitys, ei mitään hätää. Lisää kiitollisuutta siitä että muovikauha ei sulanut hellalle yhtään tämän enempää!

Lapsi palaa rikkomaan munia kulhoon. Munankuoret taikinassa eivät haittaa mitään. Valkuaislima tiskipöydällä ei haittaa mitään. Lattialle pudonnut muna ei haittaa mitään. Zeeeeeeen.

Klähmäiset pikkukädet taikinassa eivät haittaa nekään. Eivätkä kädenjäljet pitkin keittiön seiniä. Parempi maistaa vähän mindfulnessisti tätä taikinaa. Vielä vähän lisää siksi, että tiedän onko maku varmasti kohdallaan.

Noniin, tuotos uuniin. Lapsi mankuu kuinka kauan vielä kestää-ää? Me opettelemme odottamaan nyt, lapseni. Mielenmaltti on tärkeä ominaisuus. (Mistä lähtien 8-10 minuuttia on ollut näin pitkä aika? Onko tuo uuni rikki?)

Lopulta on valmista. Silmät kiinni keittiön sotkun edessä ja idyllisesti nauttimaan leipomuksista. Leipomukset ovat vähän palaneita, mutta jos niistä rapsuttelee enimmät mustat pois. Suu palaa. Lapsen suu palaa. Palat ovat pahoja. Itkua ja huutoa. Kohta sitä lähtee parkua äidistäkin, hengitä sisään, hengitä ulos.

Ota kuppi kahvia.

NYT SINÄ VOIT AUTTAA JA OSALLISTUA!

Jotta kenenkään (Huono Äiti mukaan luettuna) ei tarvitsisi tuntea leivonnan tuskaa, Huono Äiti julistaa täten yhdessä Dansukkerin kanssa kanssa Huonon Leipurin pelastuskilpailun!

Paljasta siis paras tosi nopea – siis oikeasti nopea – ei mikään keittokirjojen mukamasnopea  leivontaohjeesi! Käytä vaikka mikroa, kunhan on nopeaa! Yritä käyttää tummaa Muscovado ruokosokeria tavallisen sokrun sijaan!

Huono Äiti valitsee ohjeista parhaat ja julkaisee ne kaikkien iloksi! Eikä tässä vielä kaikki:

Kaikkien ohjeensa lähettäneiden kesken arvotaan tämä Arabian Suomi100 -mukipakkaus, jota ei juuri enää kaupoissa näy!! Kun näistä kahvia imuttelee, kyllä kelpaa!

Ps. Kaupallinen yhteistyö Dansukker ja Huono Äiti.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 27 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

27 vastausta artikkeliin “Mokkapala -tyyneysharjoitus”

  • Kira sanoo:

    Pilko pari omenaa uunivuoan pohjalle, sekoita toisessa kulhossa kauraryynejä, muskovadosokeria, kanelia j voisulaa. Kaada seos omenoiden päälle ja uuniin kunnes näyttää hyvältä (tai et jaksa enää odottaa). Tarjoa lämpimänä vaniljajätskin tai kermavaahdon kanssa.

  • Sanni-täti sanoo:

    Mukikakku ehdottomasti! Vähän vaniljajäätelöä niskaan niin parasta!
    ½ dl vehnäjauhoja
    ½ dl sokeria
    2 rkl kaakaota
    ½ tl leivinjauhetta
    ½ tl vaniljasokeria
    ½ dl sulaa voita/margariinia tai öljyä
    1 muna

    sekoita aineet ja laita mukiin (ei mitään pikkumuumimukeja) ja 2 min mikrossa.
    Ainoa mitä tässä voi mennä pieleen on se, että vyöryy mukista ulos ja se on lasten mielestä enemmänkin hauskaa. Jos haluaa vähän ennakoida, ruokalautanen mukin alle mikroon, niin siivoaminen helpompaa.

    Verkosta bongattu, hyväksi havaittu ohje, variaatioita löytyy enemmänkin.

    Oikeasti nopea ja oikeasti hyvä ja syötävää jää vähän äidillekin, kun mukillinen on niin iso.

  • Marjo sanoo:

    Mukikakut
    1/2dl vehniksiä
    1/2dl sokeria
    2rkl kaakaojauhetta
    1/2tl leivinjauhetta
    1/2tl vaniljasokeria
    1/2dl voita sulana/ öljyä
    1 kananmuna

    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva&kananmuna. Jaa taikina mikron kestäviin mukeihin (puolisen mukillista).
    Mikroa rapiat kaksi minuuttia, jäähdytä ja nauti vaikka vaniljajäden kanssa. Aikoinaan napattu netistä ja tehty usein.

  • Lotta sanoo:

    Raparperi-/Mustikka-/Omenapiirakka

    125g voita tai margariiniä sulatetaan kattilassa (miel. Teflonkattila)

    Nosta voisula liedeltä ja lisää sekoittaen esim puulastalla:
    2 dl sokeria
    2 dl vehnäjauhoa
    1,5tl leivinjauhetta
    2 kananmunaa

    Kun taikina on tasainen kaada se pyöreään piirakkavuokaan ja laita päälle täytteeksi mitä ikinä haluat. Rapaaperipalat kannattaa laittaa kulhoon ensin ja soneroida hieman ja sitten laittaa taikinan päälle vuokaan. Marjat menee sellaisenaan ja omenalohkojrn päälle on namia sirottaa vähän sokeria ja kanelia.

    Paista uunissa kunnes kauniin värinen ja alkaa tuoksua hyvältä Takuuvarma resepti!!! Onnistuu aina! Ja helppo tehdä, eikä vuokaakaan tarvitse voidella!

  • Helena sanoo:

    3 munaa, 4dl sokeria, 2 DL tuoremehua tai maitoa, 2 1/4 DL sulaa rasvaa, 6,5 DL jauhoja, 3 Tl vanilja sokeria, 4 Tl leivinjauhe, 1 RKL kaakao jauhetta. Kaikki sekaisin ja pellille, 200C n 15 min, kunnes ei enää tartu tikkuun. Kuorrute hieman jäähtyneelle levylle:
    200 gr tomusokeria, 1 RKL sulaa rasvaa, 1 RKL kaakaojauhetta, 1 RKL vahvaa kahvia ,kaikki sekaisin ja levitä levyn päälle. Helppo ja hyvä!

  • Tuija sanoo:

    Vadelmainen tuorejuustounelmatorttu
    3/4 dl perunajauhoja
    2 rkl tummaa kaakaojauhetta
    1 tl leivinjauhetta
    3 kananmunaa
    1,5 dl sokeria

    Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet vaahtoon ja kääntele varovasti. Paista leivinpaperilla vuoratulla pellillä 225 asteessa 8-10 minuuttia uunin keskiosassa.

    Kippaa kypsynyt pohja sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.

    Tuorejuustotäyte :
    1 dl sokeria
    1 rkl vanilijasokeria
    1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
    1 dl kuohukermaa

    Notkista tuorejuusto ja lisää siihen sokerit. Vaahdota kerma ja sekoita varovasti joukkoon. Levitä seos jäähtyneet torttulevyn päälle. Sen päälle tuoreita vadelmia ja kääri tortuksi.

  • Taiska sanoo:

    Banaanimuffinsit

    3 banaania
    1-1.75 dl (ruskeaa) sokeria (maun mukaan)
    1 muna
    0.8 dl ruokaöljyä (tai sulatettua voita/margariinia)
    1 tl ruokasoodaa
    1 tl leivinjauhetta
    0.5 tl suolaa
    3.6 dl vehnäjauhoja (haluamasi osan voit korvata täysjyvävehnä/ruisjauhoilla, jos haluat terveellisempää tai jauhot loppuu kesken)
    1-1.5 tl kanelia ja/tai 0.5-1 tl jauhettua kardemummaa (maun mukaan)

    Soseuta banaanit (tummuneet käy!) haarukalla.
    Lisää sokeri ja haarukalla vatkattu muna.
    Lisää öljy.
    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää banaanisoseen joukkoon.
    Jaa muffinsivuokiin (12 kpl).
    Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia.

    Banaanit voi korvata kokonaan tai osittain myös omenaraasteella, omppujen koosta riippuen tarvitaan 3-5 kpl omenoita. Taikinaan voi myös lisätä rouhittua pähkinää, rusinoita, suklaapaloja jne sen mukaan mitä kaapista löytyy ja jos pikkumussukat pitävät sattumista…

    Meillä on ihan onnistuneesti leivottu näitä 2- ja 4-vuotiaiden apuleipureiden kanssa. Banaanien litistys on heistä hauskaa!

  • Marja sanoo:

    Paras marjapiirakka

    Sekoita kuivat aineet:
    2 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    1 tl vaniljaa/-sokeria

    Sekoita
    1 muna
    0,5-1 dl sokeria
    1 dl sulaa voita/margariinia
    1 dl piimää
    Ja sekaan yhdistetyt kuivat aineet.

    Kaada voideltuun piirakkavuokaan ja laita sekaan marjoja. Paistetaan 25 min 200 asteessa.

  • Minttu sanoo:

    Meillä muksu pilkkoo omenat vuokaan, päälle sotkettuna kanelia, muscovado sokeria, kaurahiutaleita ja siirappia (vähän rasvaa). Uuniin puolisen tuntia, tarjoillaan kuumana jätskin kera 🙂

  • Sartsa sanoo:

    No Paholaisen kakku

    Tämä ohje toimii sillä tavalla hyvin, että ei mun tätä tarvi leipoo, ku 15-vuotias poika leipoo ihan ite

    5 dl vehnäjauhoja
    1 tl suolaa
    1 tl ruokasoodaa
    1 dl tummaa leivontakaakaota
    4 dl sokeria
    1 tl vaniljasokeria
    2 dl maitoa
    2 kananmunaa
    n. 150 g voita sulana

    Sekoita kaikki kuivat aineet, lisää maito, munat, voi. Paista korppujauhoilla jauhotetussa kakkuvuoassa n.tunti +175°

    Oujee!

  • Onnistuu aina sanoo:

    Olen tämän loistavan piirakkareseptin testannut niin perinpohjin, että voin sen muillekin jakaa. (Todistettavasti piirakka onnistuu, vaikka paistovaiheessa sähköt on poikki lähes tunnin). Piirakka kulkee nimellä Lintulan piirakka (muunneltu ”miun maun mukkaan”). Tällä ohjeella saat uunipellillisen piirakkaa. Jos teet piirakkavuokaa, niin puolet kaikesta riittää.

    1) Vaahdota 4 dl sokeria & 4 munaa
    2) Vatkaa /sekoita joukkoon 140 gr sulaa voita (Itse käytän Flooraa) ja 2 dl kevyt kermaa ( Jos meni rasva liian kuumaksi, niin kaada kerma rasvan joukkon….minulle käy aina niin 🙂 )
    3) Lisää jauhoseos ( 4 dl vehnäjauhoja, 2 dl grahamjauhoja, 4 tl leivinjauhetta & 4 tl vanilliinisokeria ( ei tartte sihdata).
    Uunipellille (leivinpaperin päälle) sirottele kanelia, kippaa taikina pellille .
    Pinnalle raparperiä (paloiteltuna) tai omenasiivuja ( reilu puollitraa – makuasia)
    Päälle vielä ripaus kanelia ja sokeria.
    Paistolämpötila 200 astetta , noin 20 – 30 minuuttia.
    Nauti esim. vaniljakastikkeen kera.

  • Tanja sanoo:

    Perheen keliaakikko rakastaa leipomista, mutta ne taikinat on yleensä vaikeita työstää. Nyt on odotukset korkealla kun ensi viikolla lupasin ostaa Pirkka gluteenittomat pulla- ja sämpylätaikinat.

    Jouluna pipareiden kanssa mentiin tosi matalan aidan metodilla:kaupasta glut. Piparit ja kuorrutteet +nonparellit ja lapsi onnessaan sai koristella mieleisekseen.

    Muistetaan se tekemisen ilo, ei turhaa suorittamista 🙂

  • Sari sanoo:

    Piirakkapohja:
    2,5 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    100 g margariinia (pullostakin käy)
    1 kananmuna
    0,5 dl sokeria.

    Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää muna ja vehnäjauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe).
    Täytä mielesi mukaan ja paista 200° kypsäksi.
    * Täytteen voi kruunata purkillisella kermaviiliä, jonka sekaan rikotaan 1 kananmuna.

  • Veera Sillanpää sanoo:

    Paras ohje ikinä: Mukibrownie kahdelle

    4 rkl vehnäjauhoja
    4 rkl sokeria (käy myös Muscovado ruokosokeri, jota tavallisella huonolla äidillä ei todellakaan ole kaapissa valmiiks!!!)
    1 tl leivinjauhetta
    1 rkl tummaa kaakaojauhetta
    1 kananmuna
    3 rkl öljyä
    3 rkl maitoa
    Lisäksi halutessa suklaapaloja joukkoon

    Ohje:
    1. Sekota kaikki aineet sekaisin
    2. Jaa kahteen mikronkestävään isoon kuppiin esim muumimukiin tai isoon teekuppiin
    3. Paista mikrossa täydellä teholla 1,5-2min (mikron tehoista riippuen) Mukibrownie kuuluu olla sisältä ihanan suklainen ja löysä, eli älä paista kuivaksi muffiniksi
    4. Varo kuumaa kuppia kun otat sen mikrosta! Luo epäuskoinen katse kuppiin!
    5. Kumoa tuotos lautaselle tai nauti suoraan kupista vanilijajäätelön kanssi. Kahvi kuuluu ehdottomasti kylkeen!
    6. Myhäile tyyvyväisenä loistavia leipomustaitojasi ja ota resepti ylös

  • Cupcake sanoo:

    Oikeasti nopeat, helpot muffinssit

    3,5 dl vehnäjauhoja TAI trendikkäästi: gluteenitonta jauhoseosta
    1,5dl sokeria
    1,5 tl vaniljasokeria
    2tl leivinjauhetta
    ripaus suolaa
    1 muna
    1 dl maitoa, piimää, kermaa, mehua tms
    1 dl voita sulana tai juoksevaa margariinia

    N. 1 dl marjoja, suklaarouhetta, hedelmäpaloja, pähkinöitä tai jotain muuta makua antamaan. Tätä on helppo soveltaa omaan makuun sopivaksi ja onnistuu hyvin myös gluteenittomana.

    – Sekoita kuivat aineet keskenään
    – Sekoita muna, neste ja sula voi keskenään
    – Sekoita nopeasti kaikki aineet keskenään, älä vatkaa!
    – Jaa muffinssivuokiin, jätä kohoamisvaraa
    – Paista 200 asteisessa uunissa niin että saavat hiukan väriä. N. 15 min. muffinssien koosta riippuen

    Ps. Ohje löytynyt netin syövereistä vuosia sitten. Valitettavasti en muista tarkkaa alkuperää. Helppo valmistaa myös pikku-ihmisten kanssa ja helppo soveltaa omaan suuhun sopivaksi.

  • Laiska äiti sanoo:

    Kaurakeksit.. ei ole helpompaa!
    50g voita
    2dl kauraryynejä
    1 dl sokrua
    1rkl vehnäjauhoa
    1 tl leivinjauhoa
    1 muna

    Nosta teelusikalla könttejä pellile ja paista 200, n 5min. Kun väri alkaa tummuun mut ei toki pidä polttaa Nää palaa helposti ni kannattaa pysyä uunin lähettyvillä.

  • Carita Leimuvaara sanoo:

    Nopee..ota kaspista muffinijauhoseoslisää vesi ja se on siinä lapsi voi hämmentää taikinan tasaiseksi ja lappaa taikinan muffinivuokiin..eiku uuniin

  • Reija sanoo:

    Perinteinen pannukakku ja lätyt maistuu aina lapsille ja on helppo ja nopea tehdä!

  • Mari sanoo:

    Kääretorttu on nopein ja helpoin tehdä:Kääretortun perusohje

    Pohja
    4 kananmunaa
    1 ½ dl sokeria
    1 dl vehnäjauhoja
    ¾ dl perunajauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Täyte
    2 dl marjahilloa, -sosetta tai -survosta
    Paista 225 astetta 7-8 minuuttia. Väliin joko marjahilloa tai vaikka 0,5 l jäätelöä ja pakastimeen, niin tulee oiva kesäherkku, jäätelökakku 😉