Piinaako sinunkin kotiasi pinoutuminen?!

Pinoutuminen on sitä, että tavarat muodostavat ihan itsestään ilman kenenkään myötävaikutusta (tai no ehkä vähän on myötävaikutusta) ihmeellisiä pinoja, jotka tuntuvat jäävän niille sijoilleen jopa vuosiksi.

Pinoutumisen mekanismi on varmasti tutkijoillekin mysteeri. Pinoutuvissa tavaroissa täytyy olla jollain erityisellä tavalla värähtelevä energiakenttä, joka sekä kutsuu lisää tavaraa pinoutumaan että jollain tavoin vastustaa voimakkaasti pinon purkautumista. Joskus tässä energiakentässä on häiriö, ja silloin tapahtuu pinon ns. levähtäminen, eli kaikki pinossa ollut tavara kaatuu ja levittäytyy pitkin lattioita. Tähän vaikuttaa yleisten havaintojen mukaan pinoa ohittavan tai tonkivan ihmisen kiire. Mitä enemmän kiirettä, sitä todennäköisemmin pino levähtää.

Pinojen muodostuminen alkaa hyvin viattomasti ja siihen riittää varsin vähäinen yllyke. Pinojen muodostumisen nopeus hämmentää kerta kerralta.

Useimmat meistä eivät ymmärrä, että pelkästään siitä, että laskee tavaran kädestään, on luonut pohjan pinoutumiselle. Ajattelemme olevamme turvassa pinoutumiselta, kun ainoastaan asetamme maksamattoman laskun tai allekirjoitettavan koepaperin pöytätasolle. Samalla tavalla emme huomaa pinoutumisvaaraa, kun lapsi asettaa pyyhkeen porraskaiteelle tai itse heitämme kotiin tultua farkut tuolin selkänojalle…

Kaikkeen tällaiseen pitäisi kuitenkin suhtautua mitä suurimmalla varovaisuudella! Suurimmatkin, kodin kokonaan vallanneet pinot ovat nimittäin alkaneet yhdestä likaisesta sukasta tai paperinivaskasta…

Oikeastaan jos pinoutumisen haluaa välttää, pitäisi jokaisen perheenjäsenen olla tietoisia pinoutumisvaarasta, eikä tämä tietoisuus saa herpaantua hetkeksikään! Nimittäin siinä vaiheessa kun jokin esine lasketaan jollekin pinnalle, se ilmeisesti alkaa lähettää jonkinlaista kutsusignaalia, joka saa muita esineitä kertymään paikalle aivan väistämättömästi. Vaikuttaisi siltä, että tämä kutsusignaali myös hämärtää ihmisten aisteja, sillä ajoissa pinoon puuttuminen on hämmentävän vaikeaa! Lisäksi empiiristen tutkimusten perusteella näyttää siltä, että esimerkiksi lapset eivät näe pinoja ollenkaan, ja myös osa miehistä on täysin kyvyttömiä huomaamaan pinoja.

Sen sijaan joihinkin ihmisiin pinoutumissignaali vaikuttaa sillä tavalla, että he huomaavat hienovaraisetkin pinoutumisyritykset erittäin herkästi. Tällainen ilmiö on havaittavissa esimerkiksi vieraisille tulevissa anoppihenkilöissä sekä niillä äideillä, joilla on jo muutenkin hermo kireällä.

He huomaavat pinot jo aikaisessa vaiheessa ja pyrkivät estämään niitä parhaansa mukaan. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että kotona täytyy olla koko ajan kuljettamassa (muiden ihmisten) tavaroita, roskia ja papereita paikasta toiseen pinojen välttämiseksi. Se on haastavampaa miltä kuulostaa, koska pinot voivat vaania ja hyökätä milloin ja mistä tahansa. Vessan lavuaarin reunalle kertyy pino vanulappuja, läppärin viereen kertyy pino laskuja, lapsen huoneeseen kertyy useita pinoja rojua, lattialle kertyy pino likapyykkiä, kuivaustelineelle kertyy pino puhdasta pyykkiä ja tuolin päälle kertyy pino puolipitoisia vaatteita!

Järkyttävintä pinoutumisessa on kenties se, että pyrkimys päästä pinoista, roskasta ja rojusta eroon aikaansaa uusia pinoja! Vastuullinen kansalainen tietenkin kierrättää, eikä heitä kaikkea lumpusta lasijätteeseen roskiin, vaan erittelee vähintään paperit, pahvit, tekstiilit, lasit, metallit, biöjätteen ja muovin. Sen seurauksena kotona on tietysti pino paperia, pino pahvia, pino lumppua, pino lasia, pino metallia, pino biojätettä ja pino muovia. Niiden tavallisten paperi-, roju- ja vaatepinojen lisäksi tietysti!

Pinoihin auttaa oikeastaan vain KOHTAUS. Arjessa voi toki parhaansa mukaan yrittää välttää pinoutumista viemällä tavarat heti paikoilleen, yrittämällä järjestää näitä paikkoja tavaralle ja juputtamalla koko ajan muille siitä, että tavarat pitää viedä paikoilleen. Mutta kyllähän se tiedetään, että melko turhasta hommasta on kyse. Heti kun iskee flunssa, kiire tai väsymys, eikä pinopoliisina toimiminen onnistu, ne huomaavat hetkensä koittaneen ja aloittavat kodinvalloituksen.

Tällöin tilanteen pelastaa vain KOHTAUS. KOHTAUKSEN aikana pinot raivataan vimmalla ja yleensä vähintään hieman ärtyneenä. KOHTAUS saattaa johtaa Ikearetkeen, jossa hankintaan säilytyspaikkoja, jotta pinot olisivat edes poissa silmistä. KOHTAUKSEN aikana saatetaan myös ns. rageta muulle perheelle siitä, että ikkunalaudat ja ruokapöytä eivät ole mitään tavaranhilloamispaikkoja!!!

KOHTAUKSEN päätytyttyä katsotaan siistiä ja oudon tyhjännäköistä kotia tyytyväisenä ja ostetaan ehkä leikkokukkia. Ne saavat kukoistaa kauniisti tyhjällä ruokapöydällä iltapalaan asti, jonka aikana jostain ihmeellisestä syystä pöydälle alkaa kertyä…uusi pino!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Piinaako tämä pinoilmiö sinuakin?!”

  • Ei välisijoituksia sanoo:

    Pinoja ei synny jos ei käytä välisijoituksia. Kaikki käsistä suoraan loppusijoitukseen. Toimii hyvin. Oli mukava kirjoitus, muistoja ajalta ennen oivallusta