Lämmin ja pullantuoksuinen kotiäiti, kylmä uraäiti – joo joo, väsynyt vastakkainasettelu. Vaikka työssäkäyvä äiti ei stereotypioita uskokaan, syyllisyys vaivaa. Olipa työ sitten välttämättömyys tai intohimo, kyllä se kalvaa, että näkee lapsiaan enemmän työhuoneen seinään teipatuissa valokuvissa kuin kotona.

Toisin kuin kauhukuvitelmissamme visioimme, äidin työssäkäynti ei vie lasta suorilta sillan alle, kertoo tutkimus.

anna-demianenko-12400Harvard Business Schoolin vuonna 2015 toteuttaman tutkimuksen mukaan äidin työssäkäynnistä on lapselle hyötyä aikuisuuteen asti. Työssäkäyneen äidin tyttärillä oli todennäköisimmin työpaikka, parempi asema töissä ja suuremmat tulot kuin kotona lapsia hoitaneiden äitien tyttärillä. Uraäitien aikuiset pojat taas tekevät enemmän kotitöitä ja hoitavat enemmän lapsia.

Hyötyjä ei tarvitse odottaa aikuisuuteen asti. Tutkimuksen mukaan työssäkäyvä äiti opettaa lapsen ottamaan lungisti. Kun ruuhkavuosina on monta palloa ilmassa, hommat eivät suju suunnitellusti. Kokous venyi ja hait lapsen myöhässä? Työkiireiden takia lapset saavat järjestää itse itsensä treeneihin? Improvisoit naamiaisasun siitä, mitä kaapista löytyi? Kunnon huono äiti -hetkiä jokainen, mutta niistä lapsi oppii luottamaan siihen, että asiat hoituvat eikä pikkujutuista tarvitse stressata.

Syyllisyyskertoimen nostaa tappiin lapsen kysymys Miksi äiti lähdet töihin? Tunnontuskien tuntemisen sijaan tässä on erinomainen mahdollisuus opettaa lapselle talouden perusteita. Töissä käydään että saadaan rahaa. Mihin kaikkeen rahaa tarvitaan? Tutkimus väittää, että työssäkäyvän äidin lapset oppivat arvostamaan sitä, mistä heidän taloudellinen ylläpitonsa tulee – tosin käsi ojossa odottavan teinin vanhempi saattaa olla hiukan eri mieltä…

Uraäitien lapset oppivat myös vastuuntuntoisiksi ja organisointikykyisiksi. Kun äiti ei pysty irtoamaan töistä kuskaamaan lasta tai tämän kotiin unohtuneita jumppakamoja, lapsi oppii suunnittelemaan aikataulujaan ja huolehtimaan itse tavaroistaan. Hetkinen…käsi ylös, kenen lapsi on lukenut tämän tutkimuksen?

Lähde: workingmother.com

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia