Asuntomurto. Virallisen ja etäisen kuuloinen sana. Ennen ajattelin, että sitä nyt ainakaan ei tarvitse pelätä. Kun eihän meillä ole mitään erityisen arvokasta. Sitten tajusin: ehkä meillä ei ole mitään erityisen arvokasta muille, mutta meille on.

Hinnaltaan tai tunnearvoltaan kalleimmat korut ja esineet ovat perittyjä, tai liittyvät elämän tärkeimpiin hetkiin. Uutta tavaraa saa aina lisää, mutta niitä muistorikkaita esineitä ei. Eikä menettäminen vaadi edes sitä, että mitään ryöstettäisiin.

Kotimurrossa menettää ennen kaikkea turvallisuudentunteen. Sen uudelleenrakentaminen vie kauan. Kotiinhan ei halua päästää muita kuin kaikkein läheisimmät ystävät, joten ventovieraat turmelemassa omaa henkilökohtaista tilaa on todella järkyttävä ajatus. Tiedä voisiko sitä edes jatkaa samassa asunnossa asumista. Silloin olisi menettänyt koko kodin.

Pienempikin varkaus hätkähdyttää aina. Jo kellarimurto tai pyörävarkaus on hämmentävä tilanne. Sitä tuijottaa tyhjää kohtaa, ja miettii että eihän tämä voi olla totta. Ja kokee, että ihmisiin eikä lukkoihin voi luottaa.

Voi vain kuvitella, miten suuri säikähdys ja epäluottamus on silloin, kun murron kohteena on oma koti. Se paikka, missä pitäisi olla eniten rauhassa ja ennen kaikkea turvassa. Suomessa murtaudutaan jonkun kotiin joka toinen tunti. Yhtäkkiä se tunnu enää ollenkaan epärealistiselta uhalta. Alueelliset FB-ryhmät tuntuvat olevan nyt täynnä ilmoituksia siitä, että jonkun kotiin on menty.

Stressaamallahan asioille ei voi mitään. Itseään siinä vaan kiusaa, kun kurkkii alueen murtoilmoituksia, lukee uutisia murtoaalloista ja vatvoo, että tuliko ovi varmasti laitettua takalukkoon. Mutta ei sitä oikein voi miettimättäkään olla, varsinkin silloin kun ei itse pääse valvomaan tilannetta. Tai hankkii turvajärjestelmän huolehtimaan puolestaan.

Murron yritystä se ei estä, mutta sen loppuunsaattamisen kyllä. Verisuren hälytysjärjestelmä havaitsee murtoyrityksen ennen kuin kukaan pääsee sisään. Hälytyksen sattuessa kamerailmaisin ottaa kuvasarjan, joka lähetetään hälytyskeskukseen. Siellä on oikea ihminen selvittämässä hälytyksen syyn. Tarvittaessa hän lähettää paikalle vartijan tai ilmoittaa hätäkeskukseen.

Hälytysjärjestelmän asentaminen auttaa siihen stressiin, kun esimerkisi matkoilla vatvoo, että onko se koti nyt turvassa vai ei. Kun eivät ne muuten niin valppaat naapuritkaan pysty tilannetta koko ajan kyttäämään. Murtojen lisäksi Verisuren hälytysjärjestelmä hälyttää tulipaloista ja vesivahingoista sekä seuraa kodin lämpötilaa ja ilmankosteutta, joten niidenkin uhkien osalta pääsee vähemmällä stressaamisella. Lisäksi saattaa tietysti säästää melko lailla kalliita remppakustannuksia – ja ehkä jopa koko perheen hengen. Lue lisää: www.verisure.fi

xxx

Tämä on kaupallinen yhteistyö, joka syntyi Huonon Äidin otettua yhteyttä Verisureen. Verisure on osoittautunut käytössä hyväksi järjestelmäksi, vahva suositus.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Mennään mökille, kuka vahtii kotia?”

  • nimim. "Huono homma" (Ei saa julkaista) sanoo:

    Onko hälytysjärjestelmää, joka hälyttää jossain jos yksineläjän asunnossa ei käytetä vettä esim vuorokauteen. Asuja voi olla kuollut!
    Näin on tapahtunut parikin kertaa ja asukas on päässyt haisemaan ennenkuin on huomattu. Vettähän käyttää jokainen muutaman tunnin välein.
    Hälytys voisi näkyä esim oven ulkopuolelle syttyvällä lampulla!