Siinä missä äidit lähettelevät kinkkusinappien ostovinkkejä kaupan hyllyjen väliin eksyneille puolisoilleen,  teinit lähettävät whatsappeja, joissa lukee oki. 

 

”Hei lapsi, äitis meni snappiin, avasin just tilin!”

”Kannattaa käyttää edes oikeita termejä, menit sitten vissiin snäppiin.”

Tässä koko kuva siitä ikäpolvien välisestä ammottavasta kuilusta, joka erottaa eri kännykkäikäiset kansalaiset toisistaan.

Siinä missä äitiväki soittelee puheluita ja tekstaa, nuoriso-osasto hoitaa asioitaan lyhyillä whatsappeilla ja snäpeillä. Kun äidit kuittaavat LOL, nuoriso ei todellaan kuittaa LOL vaan oki (toim.huom. tarkoittaa ok). Kun äidit lähettävät poskisuukonkuvia, nuoriso ei todellakaan lähettele. Eikä pidä muuten koskaan puhelintaan enää sen vertaa äänellisellä, että heitä saisi koskaan puhelimella kiinni. Nuorella on älypuhelin hallussaan ja nuoresta näkökulmasta katsottuna vanhempien puhelin on lähinnä vähä-älypuhelin. Sori, niin sen pitää mennäkin, uudet sukupolvet ajavat ohi väistämättä.

fullsizerender-92

Puhelin on nuoren ihmisen kolmas käsi. On täysin turha yritys esittää nuorisolle, miten ”tuo jatkuvasti taskussasi kuumottava puhelin pilaa siittiösi, eikä minusta koskaan tule mummoa.”  Vasta-argumentti tulee siitä taskupuhelimesta kaivettuun tietoon nojaten ennen kuin aikuinen ehtii kissaa sanoa. Aikuinen voi yrittää hallita nuoren puhelimenkäyttöä, mutta se on vähän sama kuin kolaisi lunta samaan aikaan, kun sitä vielä sataa. Turha vaiva, kannattaa säästää energiansa taisteluihin, joissa on joku mahdollisuus voittaa.

Soittaako sinun puhelimesi entisten nuorten soittoääniä vai oletko todelinen DigiPirkko? Tee tästä testi.  Ettei kävisi kuin Huonolle Äidille: ”Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. Perusmilleniaalina muistat yhä, millainen ääni käynnistyvästä puhelinverkkoyhteydestä lähti, kun menit ensimmäistä kertaa internettiin. Olet käynyt vähintään kerran Kissin chatissa. Nykyään omaksut uudet applikaatiot ja muut puhelimen ominaisuudet nopeasti. Osaat kommunikoida meemein ja emojein. Tilaat puhelimella sujuvasti sekä taksin että ruokaa kotiin ja se on tehnyt elämästäsi aika mukavaa. Jos haluat päivittää taitojasi, tee vihdoinkin ensimmäinen Boomerang-videosi.” Haaaa!!! Tätä ei meidän teini kyllä usko!

Vanhemmat haluavat lastensa omaksuvan digimaailman, selviää Tele Finlandin tuoreesta Mobiilikäyttötutkimuksesta. Lapsilla ja nuorilla älypuhelin rikastaa heidän läsnäoloaan eri tilanteissa, sillä kännykän netin välityksellä ollaan yhteydessä ystävien kanssa sekä saadaan myös uusia kavereita. Huonon Äidin kokemuksen mukaan kavereiden kanssa ollaan nykyään muuten niin, että istutaan vierekkäin netissä jokainen omalla puhelimellaan. Välillä käydään jääkaapilla.

Kaveriteemasta Huono Äiti sai hiljattain viestin lukijalta R: ”kännykkä on pelastanut meidän tosi ujon lapsen monessa sosiaalisessa tilanteessa. Kun on todella ujo, on hirveää joutua vieraiden seuraan ja heti puhumaan jotakin uusille ihmisille. Kun voi tuijottaa kännykkää, pääsee tutustumaan hitaasti ja sillä tavalla helpommin osaksi uutta tilannetta. Meillä kännykkä on turvaväline.”

– Vanhemmat haluavat lastensa oppivan käyttämään älypuhelimia ja uutta teknologiaa, sillä digilaitteiden käyttö tulee vain monipuolistumaan, ja vanhemmat tuntuvat tiedostavan tämän, digitaalisista palveluista vastaava Jani Engberg Tele Finlandilta luonnehtii tutkimuksen tuloksia.

Aivan! Mutta vielä tärkeämpää: vanhemmat todella haluavat, että lapset oppivat käyttämään älylaitteita. Koska, ja tässä on koko jutun pihvi: Kukas niiden älyvehkeiden käyttöä meille aikuisille muuten opettaisi kuin diginatiivi jälkipolvi! Viisas kasvattaja kasvattaa itselleen taitavan digiavustajan!

#Kaupallinen yhteistyö Telefinland #huonoäiti #helpoksitehty #telefinland #digi-ika

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia