Lapset on pakko opettaa marjastamaan, sanoo vanha kansa. Selvä. Opetetaan sitten. Lapsen kanssa ei kannata marjastaa ilman peruskurssia.

 

  • Lapsella on yleensä suuri halu lähteä metsään. Kun lapsi pääsee metsään, hän todennäköisesti haluaa sieltä pois maksimissaan kolmen minuutin päästä. Koska hyttyset, koska kuuma, koska kylmä, koska hankala maasto, koska ei sittenkään.
  • Lapsella on suuri halu syödä marjastuksen antimia, mutta pieni halu kerätä antimia. Yleensä lapsi kysyy jo kolmen mustikan jälkeen, joko riittää. Kymmenen mustikan jälkeen lapsen mielestä tää oli tässä ja mennään pois.
  • Marjastuksesta tulee helposti kasvatussuorite. Vanhempi päättää, että marjoja on pakko saada kerättyä ja samaan aikaan lapsi päättää, ettei marjoja ihan oikeasti ole tarkoitus kerätä ainakaan kovin paljoa. Vanhempi saa joko antaa periksi tai vetää perässään pitkin mättäitä huutavaa lasta. Tästä on eittämättä se hyvä puoli, että karhut eivät tule lähelle eivätkä tule sudetkaan.
  • Marjastuksessa realismi saattaa unohtua ja aika kullata muistot. Jos itse keräsit lapsena marjaa ihan sutena, se ei tarkoita, että pelisukupolven lapsi kerää marjoja ihan sutena. Pari muutakin asiaa on muuttunut tällä välillä.
  • Paitsi eväiden merkitys, se ei ole muuttunut. Eväät on syytä olla ja eväisiin on syytä suhtautua niin, että ne syödään ensimmäisessä kannon nokassa.
  • Huumori on lapsen kanssa marjastajan paras ase. Jos lähdet ihan tosissasi metsään hermoilemaan, eihän siitä mitään tule. Keskity näyttämään lapselle jäkäliä ja hirven jätöksiä ja huolehdi itse varsinaisesta sadonkorjuusta.

Paras hetki koittaa syömisvaiheessa. Koska lapsen kanssa marjastaja menettää suuren osan saaliistaan lapsen suuhun jo paluumatkalla, kätevällä henkilöllä on tietenkin pakastimessa sekä pakastemarjat että pakastetaikinat.

IMG_2324

Jotta kenenkään (Huono Äiti mukaan luettuna) ei tarvitsisi mokata lopputulosta, Huonolla Äidillä on käynnissä  yhdessä Myllyn Parhaan kanssa Huonon Leipurin pelastuskilpailu!

Paljasta siis paras tosi nopea – siis oikeasti nopea – ei mikään keittokirjojen mukamasnopea  piirakkaohjeesi, jossa käytät hyväksi valmistaikinaa ja sesongin marjoja tai vaikka raparperiä – saa se olla omppokin! Kirjoita se ohje tämän jutun kommenttikenttään.

Huono Äiti valitsee ohjeista parhaat ja julkaisee ne kaikkien iloksi! Eikä tässä vielä kaikki:

Huonojen Leipureiden pelastuskilpailu kestää kolme viikkoa. Valitsemme joka viikko 3 osallistujaa, jotka saavat Myllyn Paras -tuotepaketin, Martinexin Iloleipurin piirakkavuoan, essun sekä patalaput:

IMG_1961

Kisan lopussa viisi parasta ohjetta palkitaan erikseen, tästä lisää myöhemmin.

Ei kun ohjeet tulemaan ja moni tulee onnelliseksi!

PS: Tämä on kaupallinen yhteistyö.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 30 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

30 vastausta artikkeliin “Lasten kanssa marjassa – lyhyt oppimäärä”

  • Ilkeä äitipuoli sanoo:

    Marjapiirakkani on tänä kesänä pelkistynyt tähän:

    Muista, että unohdit taas ostaa valmistaikinaa.

    Unohda marjat, koska puoliso on tehnyt niistä kotiviiniä. Etsi pakastimesta kilon verran anopin tuomaa ylivuotista raparperia.

    Ota iso kattila (7l riittää). Mittaa 4l vettä ja lisää raparperit. Pistä kiehumaan 10 minuutiksi. Kun muistat, käy sammuttamassa levy ja nosta kattila liedeltä. Siivoa joskus kuohuneet mehut liedeltä.

    Kun taas muistat koko kattilan, punnitse puoli kiloa sokeria ja kaada kattilaan. Hämmmennä, jos ehdit.

    Kun lapset ovat nukkumassa, siivilöi mehu ja jos jaksat/ehdit/on riittävästi pulloja, pullota. Mikä tahansa muukin riittävän iso kannellinen astia käy. Nosta jääkaappiin. Kun mehu on mahdollisimman tiellä, se tulee juotua nopeasti. Tai pullotettua, pullot nostettua pakkaseen ja sitten ne voikin unohtaa sinne ja juoda jouluna pois.

  • Noora Leiman sanoo:

    Viikonlopuksi tein tällaisen piirakan:
    Myllyn paras valmis pyöreä piirakkapohja painellaan vuokaan (ei edes vuoan voitelua tarvitse tehdä). Mustikoita paljon päälle, niin paljon että pohja peittyy hyvin ja tulee vähän päällekkäinkin marjoja. Kahden kermaviilipurkin sisältö kulhoon, 2 kananmunaa joukkoon, vähän – ehkä vähän enemmänkin vaniljasokeria joukkoon ja sokeria n. puol desiä. (En mittaillut mitään, laitoin vaan mutu tuntumalla ainekset kuten monesti muutenkin teen). Aineet sekoitetaan ja kaadetaan marjojen päälle piirakkavuokaan. Piirakka uuniin 200 astetta ja noin 35 minuuttia. Paistoaikana ehtii hyvin siivoamaan keittiön… 😉 Ja tadaa piirakka on valmis. Omena aikaan käytän muuten samaa ohjetta, mutta lisään kermaviili seoksen joukkoon n. teelusikallisen verran kanelia.

    P.S Tämän piirakan osaa tehdä 10-vuotias tyttönikin, joten eiköhän tämä Huonolta Äidiltäkin onnistu 😉

  • Quu sanoo:

    Mulla ei oo aikaa lukea näin pitkiä blogitekstejä, koska lapset vievät kaiken ajan.

  • Tea Lehtonen sanoo:

    Valmis murotaikina piirakkavuuan pohjalle. Mitävaanmarjat tai vaikka marjakimara kulhoon, perään prk rahkaa ja prk smetanaa, sokeria max 1/2 dl (voi olla ilmankin) ja sekoitus. Piirakkapohjan päälle ja uuniin. 200 astetta 30min tai kunnes pohja kypsä. Jos ei pysty odottaa jäähtymistä, niin jäätelöä kylkeen, ettei suu pala.

  • Niina sanoo:

    Downsiftaajan jogurttipiirakka

    Valmis pyöreä piirakkapohja
    2dl vaniljajogurttia
    2dl rahkaa
    0.5dl sokeria
    1 muna
    4-5dl mustikoita ( ja vadelmia jos raaskii niitä piirakkaan laittaa)

    Taputtele piirakkapohja pyöreään vuokaan. Ripottele mustikat piirakan päälle.
    Sekoittele jogurttisörsseli ( sokeri, muna, jogurtti, rahka sekaisin)ja kaada mustikoiden päälle.
    Paista 200 astetta 25-35 min ja nauti

  • Mari Saari sanoo:

    Raparperipiirakka
    Ainekset:
    1 Myllyn paras makea pyöreä piirakkataikina
    noin 3 dl raparperin palasia
    2-3rkl sokeria
    1prk valion vaniljarahkaa

    Ota taikina toviksi sulamaan huoneen lämpöön. Käy keräämässä 3-4 puolimetristä raparperin vartta. Laita uuni kuumiamaan 200 asteeseen. Kuori ja palastele pieniksi paloiksi kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri. Taputtele taikina pyöreän n 22-25 cm halk. vuokan pohjalleniin että levität taikinaa myös vuoan reunoille. Lisää raparperin ja sokerin joukkoon vaniljarahka. Sekoita ja kaada seos taikinan päälle. Laita paistumaan uunin keskitasolle noin 35-40min.

    Herkullisen omenapiirakan saat samalla ohjeella korvaten raparperin omenan palasilla jättäen lisätyn sokerin pois.

  • Päivi sanoo:

    Valmis pyöreä muropohja pyöreään vuokaan.
    Päälle: Sekoiteta 1 prk mascarponea, 1 muna ja pari rkl sokeria sekä 2 tl vaniljasokeria.
    Muropohjan päälle mustikoita,mascarponetäyte päälle.
    Uuniin 25-30 min.

  • Pauliina sanoo:

    Oma salaisuuteni on mascarpone. Noin 3dl mustikkaa/punaherukkaa/raparperia/mitä mieleen tulee valmiin piirakkapohjan päälle. Kipossa sekaisin purkki mascarponea, yksi muna ja 0,5dl sokeria. Seos valutetaan tasaisesti täytteen päälle ja ei kun uuniin. Nam! 🙂