”Heräsin melkein heti nukahdettuani valtavaan rysähdykseen, sellaiseen kuin lasia särkyisi. Säikähdin todella pahasti. Mitä tapahtui? Irtosiko astiakaapista ritilä ja lasit tulivat alas? Tippuiko eteisen peili? Vai olisiko alakerran liiketilan ikkunaan törmännyt auto?

Nousin ylös, mutta kaikki oli kuten pitääkin. Mitään ei ollut tippunut seinältä, juomalasit ja astiat olivat ehjiä, eikä ulkonakaan näkynyt mitään outoa. Kukaan muu ei myöskään herännyt, eikä ollut kuullut yöllä mitään kun aamulla kysyin.

Ajatus äänestä oli tosi ahdistava. Kummitteliko meillä? Olinko tulossa hulluksi? Se ääni oli OIKEA. Eihän särkyvän lasin ääntä voi kuvitella, niin voimakkasti varsinkaan, että siihen herää kesken unen.

Silti äänen oli täytynyt tulla pääni sisältä, sillä mitään ei ollut tapahtunut oikeasti.”

Tälle ilmiölle, että unissaan kuulee voimakkaan äänen, on olemassa nimi. Räjähtävän pään oireyhtymä on ilmeisesti harvinainen unihäiriö, jossa ihminen kuulee räjähtävän, kovan äänen, jolle ei ole vastinetta todellisuudessa. Tapahtumaan ei liity muita oireita ja se on kivuton.


Ylin kuva Kinga Cichewicz.

Kyseessä on samantapainen oire kuin säpsähtely juuri ennen nukahtamista, mutta kyseessä on kuitenkin eri asia. Säpsähtely on yleensä kaikille tuttua, mutta räjähtävän pään oireyhtymä on todennäköisesti harvinaisempi. Monilla ihmisillä on siitäkin ainakin yksittäinen kokemus, mutta toistuvat ”räjähdykset” öisin ovat harvinaisia.

Räjähtävän pään oireyhtymä on yleisin yli 50-vuotiailla naisilla, mutta nuoremmillakin sitä voi esiintyä. Ilmiötä esiintyy useammin naisilla kuin miehillä.

Syytä räjähtävän pään oireyhtymään ei tunneta, mutta se voi johtua voimakkaasta stressistä ja väsymyksestä. Ilmiö voi johtua myös joistain lääkkeistä. Räjähtävän pään oireyhtymä on täysin vaaraton, mutta pelästyminen on tietysti ikävää. Uudelleen nukahtaminen voi olla vaikeaa. Mikäli oireyhtymä on tuntematon, se voi tietysti aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Räjähtävän pään oireyhtymästä kärsivä voi pelätä esimerkiksi aivokasvainta tai mielisairautta.

Jos oireet haittaavat, niin niitä voi hoitaa hoitamalla taustalla olevaa syytä, eli väsymystä ja stressiä.

Onko räjähtävän pään oireyhtymä sinulle tuttu? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 35 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

35 vastausta artikkeliin “Heräsin yöllä hirveään rysähdykseen, mutta mitään ei ollut käynyt…”