Tämän ei pitäisi olla mikään yllätys kenellekään: lasten piiskaaminen, tukistaminen ja muu fyysinen kurittaminen on lapsille ihan oikeasti todella vahingollista.

Vahingot säilyvät pitkään, eikä kyse ole vain siitä, että lapsesta tuntuu pahalta se, että ihminen jonka pitäisi antaa turvaa ja rakkautta, satuttaa heitä.

Manotoban yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 8 300 ihmisen tietoja. Heiltä kyseltiin perhetaustasta ja siitä, onko heitä kuritettu fyysisesti lapsena. Noin 55% vastasi, että he olivat kokeneet fyysistä kurittamista.

Tutkimuksessa selvisi, että fyysinen kurittaminen altisti lapset päihteiden väärinkäytölle ja masennukselle sekä vastaaville mielenterveysongelmille vielä aikuisenakin. Tutkijoiden mukaan fyysinen kuritaminen pitäisi rinnastaa pahoinpitelyyn, jotta sen vakavuus ymmärrettäisiin.

Ennen uskottiin, että kurittamalla lapsista kasvaa kunnon ihmisiä, mutta tämä käsitys on osoittautunut vääräksi. Fyysinen kurittaminen rikkoo lapsia peruuttamattomasti ja on ainoastaan haitaksi.

Suomessa joka neljäs hyväksyy lasten fyysisen kurittamisen yhä edelleen, siitä huolimatta että se on ollut rikos kahdeksankymmentäluvulta alkaen, siis jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Vanhemmuus on raskasta, hermot menevät helposti ja usein, ja tunteensa saa näyttää. Mutta väkivalta, jota fyysinen kurittaminen on, ei ole missään tapauksessa eikä tilanteessa hyväksyttävää. Lapsia ei saa rangaista piiskaamalla tai tukkapöllyillä, eikä niillä saa edes uhkailla.

Jos sinusta tuntuu, että et jaksa enää lastesi kanssa ja keinosi ovat lopussa, hae apua esimerkiksi neuvolasta. Kasvatusongelmiin ja omaan väsymykseen on fiksua hakea apua. Se ei ole häpeällistä tai merkki huonosta vanhemmuudesta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia