Joskus ehkäisy pettää ja suoraan sanottuna joskus se unohtuukin. Entisaikaan katumuspillereiksi kutsutut jälkiehkäisypillerit toimivat raskauden ehkäisyssä yhdynnän jälkeen.

Jälkiehkäisypillereistä liikkuu paljon huhuja. Apteekeissa tylytetään ja häpäistään. Mieliala menee sekaisin kuukausiksi, ja kroppa myös. Oksentelua, verenvuotoa ja pilleristä huolimatta alkanut raskaus, peloitellaan keskustelupalstoilla.

Millaista jälkiehkäisypillerin ottaminen on oikeasti? Kolme naista kertoo kokemuksistaan:

Sanna, 43: Käytin jälkiehkäisyä useamman kerran nuorena. Silloin se ei vielä ollut reseptivapaata. Olin vielä nuori, ja vähän holtiton. Kohtelu lääkärissä oli tylyä. Sain kunnon ripityksen ehkäisyn oikeasta hoitamisesta. Pillereistä tuli hyvin lievää pahoinvointia, mikä ehkä menee jännityksen piikkiin. Tämän jälkeen skarppasin ehkäisyn kanssa!

Pia, 39: Seksisessio johti siihen, että varmuuden vuoksi tuntui hyvältä hakea jälkiehkäisy…paneminen jatkui tunteja, ja jossain vaiheessa kondomi oli vain hävinnyt. Tässä vaiheessa en halua edes ajatella raskauden mahdollisuutta, joten hain jälkiehkäisyn kaiken varalta.

Apteekissa noin 35-vuotias miesfarmaseutti hoiti homman tyylikkäästi ja kohteliaasti. Antoi käyttöohjeet ja kertoi faktat (jos oksentaa pillerin ulos 3h sisällä, pitää ottaa uusi tabletti).

Tabletin ottamisen jälkeen tunsin pientä kramppailua vatsassa. En tiedä oliko kyseessä ovulaatio vai tabletin vaikutukset. Mitään muita oireita ei koskaan tullut, hormooniehkäisyä käyttämättömänä yllätti.

Marika, 34: Hankin jälkiehkäisyn siksi, että partnerini otti kondomin pois kesken yhdynnän kertomatta minulle. Oman kiertoni mukaan mitään raskausriskiä ei olisi pitänyt olla, mutta herättyäni kaksi kertaa raskauspainajaiseen päätin varmistaa asian.

Sivuvaikutukset huolettivat, kun en käytä mitään hormoniehkäisyä. Myös kohtelu apteekissa ahdisti, kun olin kuullut juttuja saarnaamisesta ja nolaamisesta.

Asiointi meni ihan mukavasti, vaikka tuntui oudolta pyytää tabletti tiskiltä ja vastata kysymyksiin yhdynnän ajankohdasta. Ehkäisypillerit ovat saaneet minut voimaan pahoin, joten pelkäsin oksentelua.

Mitään oireita ei kuitenkaan tullut. Mielialani saattoi heitellä seuraavat viikot, mutta syy saattoi olla myös parisuhteessani. Itseäni rauhoitellakseni tein myös raskaustestin heti kun kuukautisten piti alkaa, ja se oli negatiivinen.

*

Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamisen. Se ehkäisee raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä raskautta.

Jälkiehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten alavatsakipua, päänsärkyä, väsymystä, huimausta tai pahoinvointia. Jälkiehkäisypilleri voi sekoittaa kuukautiskiertoa.

Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kahta eri valmistetta, jotka saa apteekista ilman reseptiä.

Norlevo pitää ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä. Pillerin hinta on noin 20€.

EllaOne tulee ottaa viimeistään 120 tuntia yhdynnästä. EllaOne maksaa noin 25€.

Jälkiehkäisy tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäisyteho on.

Jos suojaamattomasta yhdynnästä on yli viisi päivää, jälkiehkäisyä ei kannata ottaa. Jos seuraavat kuukautiset ovat myöhässä, pitää tehdä raskaustesti ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa. Myös kuparikierukka voidaan joissain tapauksissa asettaa jälkiehkäisyksi.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Faktat tiskiin: jälkiehkäisy”

  • M sanoo:

    Itellä miehenä kävi niin että, kondomi petti seksin aikana. Nainen ei suostunut ottamaan jälkiehkäisyä vaikka tarkoitus oli käyttää ehkäisyä eikä tulla isäksi. Vitutti seuraavat kolme viikkoa ja mietin että tappaisi itseni hyppäämällä sillalta alas.

    Onneksi en tullut isäksi. Mutta jouduin käymään terapiassa ja opettelemaan uudelleen luottamaan naisiin.

  • 90-luvulla sanoo:

    Yli 20 v sitten kortsu hajosi yhdynnän aikana. Lääkäri oli asiallinen ja kirjoitti reseptin eikä apteekissakaan muuta mainittu paitsi opastettiin pillerin ottamisessa. Muutaman tunnin päästä pillerin ottamisesta aloin oksentaa ja sitä sitten kestikin puoli vuorokautta. Pääkin oli kipeä joten reagoin aika voimakkaasti. Raskaaksi en tullut mikä oli tärkeintä silloin.

  • Näinkin sanoo:

    Olen yksi niistä ”huhuista”, joka tuli raskaaksi jälkiehkäisyn ohjeenmukaisesta käytöstä huolimatta. Lisäksi tuttavalleni kävi puoli vuotta myöhemmin samoin.

    Toki näistä aikaa kohta 20 vuotta eli taitaa olla toimintavarmuus kehittynyt koko ajan.

  • TL sanoo:

    Itse sitä mieltä, että tuo jälkiehkäisy on loistava keksintö. Eka kerran käytin noin 20v kun kumi hajosi ja reseptillä piti hakea, sain asiallisen saarnan.
    Toisen hain reilut 30v iässä kun tuli humalassa sekoiltua eikä tietoa oliko kokoajan kumi vai ei. Myös ns. järkevillä ihmisillä kuten itsekin ajattelen olevani, sattuu virhearviointeja ja tosiaan noita kumien hajoamisia.
    Kierto meni sekaisin , mutta ei muita haittoja tullut.