Sosiaalisessa mediassa kiertää me too -haaste, jossa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kohdanneet naiset kertovat tästä laittamalla statuspäivityksekseen ”me too” -tekstin (minä myös). Haaste oli ehtinyt kiertää Suomessa vain hetken, kun naisten suosimat keskustelupalstat alkoivat täyttyä kommenteista.

Kommetoijat olivat sitä mieltä että haasteeseen osallistuneet naiset ovat huomiohakuisia. Että he ovat salaa tai jopa julkisesti ylpeitä siitä, että heitä on ahdisteltu. Häirinnän, ahdistelun ja väkivallan uhreja siis syytettiin siitä, että he julkesivat kertoa, että näin on käynyt.

Syyttämisen taustalla on ihmeellinen kateus. Kateus siitä, että toinen nainen on saanut huomiota ja itse ei.

Mutta ei ahdistelu saati seksuaalinen väkivalta ole mukavaa huomiota! Ystävällinen käytös ja kauniit sanat ovat aivan eri asia kuin ahdistelu. Kohteliaisuuden ja ahdistelun erottaa hyvin siitä, että ensimmäinen tuntuu mukavalta ja jälkimmäinen ei. Kohteliaisuuden sanoja ei myöskään kiellä tekoaan, mutta ahdistelija väittää, että mitään ei tapahtunut.

Puristelu tai muu ruumiilliseen koskemattomuuteen puuttuminen tai kommentointi ei tarkoita sitä, että kohteeksi joutuva olisi erityisen viehättävä tai seksikäs. Ahdistelun tarkoituksena ei ole antaa positiivista huomiota. Vähimmillään se on ikävää käytöstä ja vallankäyttöä, enimmillään vakava rikos, joka voi raunioittaa uhrin elämän. Siitä ei missään tapauksessa kannata olla kateellinen.

Ahdistelua kohtaavat myös muut sukupuolet ja lapset, ja kaiken kokoiset, ikäiset ja näköiset naiset. Siltä ei suojele juuri muu kuin hyvä tuuri, eikä se tosiaan ole kehu kauneudesta.

Se, että kadehtii toista naista siitä, että tämä on joutunut kokemaan jotain ikävää, on todella kummallista, jopa ilkeää. Mutta eivät naiset syntyjään ole ilkeitä toisilleen. Jos naiset uskovat, että heidän arvonsa riippuu miesten huomiosta, tulee ahdistelun kohteeksi joutumisestakin tavoiteltavaa.

Jos sinua ei ole ahdisteltu, ole tyytyväinen, että olet välttynyt siltä. Älä silti vähättele muiden naisten kokemuksia. Mitä enemmän seksuaalista ahdistelua vähätellään, sitä helpompi ahdistelijoiden on käytöstään jatkaa. Ja mitä yleisempää se on, sitä todennäköisimmin se sattuu omalle tai vaikka oman tyttären kohdalle, joilloin kyllä huomaa, että kyse ei ole kivoista kohteliaisuuksista.

Ylin kuva Jake Thacker.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Eikö naisten kateellisuudella ole mitään rajaa?”

  • 4 vuotiaana raiskattu sanoo:

    Myös naiset ahdistelevat. Minulle tämä on tärkeä kampanja. Olen kokenut seksuaalista väkivaltaa lapsena lähipiirin naisen ja miehen taholta. En facessa halua mainostaa, mutta osallistun vähentääkseni häpeääni ja ravistellakseni lähipiiriäni aiheesta. Minulle tuli hiki ja tärisen, kun laitoin tuon # me too – päivityksen. Siinä vain käy usein niin kummallisesti että häirintää, väkivaltaa kokenut onkin syyllinen ties mihin. En hae huomiota mutta on hyvä että tällaisesta aiheesta herää keskustelua. Kiitos kun ärähdit.

  • Sipsu sanoo:

    Toisaalta, ahdistelun ja pahimmassa tapauksessa raiskauksen jälkeen ei sitä tee mieli erikseen mainostaakaan? Näin kannanottona me too-kampanjaan. Ehdottomasti tärkeä asia mutta herättääkö toivotun huomion. Ehkä ei?

    • tsubaki sanoo:

      Ehkä tässä tapauksessa se on helppo sanoa, kun muutkin sen kertovat, eikä lisäkysymyksiä esitetä. Ei voi tietää kuka heistä on kokenut lievempää, kuka vakavampaa ahdistelua. Mutta sinuna miettisisn kyllä myös omia sanavalintojasi, ”mainostaa” kuulostaa juurikin syyllistävältä ja vähättelevältä, jos toinen vaikka haluaakin kertoa kokemuksensa. Ja onhan tämä kampanja saanut paljon huomiota ja herättänyt keskustelua, eli mielestäni onnistunut. Ja tottakai, jos sinulla on antaa parempi ehdotus, miten tämän voisi toteuttaa, niin varmasti on ihmisiä, jotka haluavat sen kuulla.