Jos lapselle ei maistu ruoka, tai hän on nirso, niin äitiä on syyttäminen.

Journal of Pediatric Psychology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että se, millainen tunnelma ruokapöydässä on, vaikuttaa siihen, mitä lapset syövät. Tutkimuksessa keskityttiin äidin ja lasten väliseen vuorovaikutukseen.

Jos vuorovaikutus oli positiivista, lapset söivät annoksen enemmän terveellistä ruokaa, kuten vihanneksia tai soijapohjaista proteiinia, kuin ne, joiden ruokailun aikainen vuorovaikutus oli negatiivisempaa.

Tietenkään kukaan ei viihdy ikävässä ilmapiirissä, eikä se varmasti lisää ruokahalua, päin vastoin. Mutta ruokailu nyt on arkinen asia, joka toistuu monta kertaa päivässä. Voiko mitenkään olettaa, että kukaan jaksaisi olla positiivinen ja mukava joka aterialla?

Joskus väsyttää ja kiukuttaa, ja se on ihan ok äideillekin. Lisäksi monien lasten syöttäminen ja heidän kanssaan syöminen on hermoja raastavaa.

Eilisen suosikkiruoka on nyt inhokki. Hyiiii onko täällä sipulia?! Ruokaa törkitään ja kaivellaan ja siihen suhtaudutaan epäluuloisesti. Kaikki uusi on pahaa. Monet tutukin ruoat ovat pahaa. Lapsi syö kolme hernettä ja ei jaksa enää. Lapsi syö hiiiitaaaaasstiii. Lapsi syö niin, että ruokaa on kaikkialla muualla paitsi suussa ja vatsassa. Pidä yllä hilpeää tunnelmaa siinä sitten!!!

No, jotain voi ehkä tehdä asiaa helpottaakseen:

– Pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi, niin ei käämi kärähtä niin helposti (joo helpommin sanottu kuin tehty). Tee hengitysharjoituksia kun meinaa keittää yli.

– Rauhoitu muutenkin. Jos parsakaali ei maistu tänään, ehkä se maistuu huomenna. Tai ehkä se ei maistu ikinä, ihan kunnon ihminen lapsestasi silti tulee.

– Tee ruokailuun säännöt. Mihin aikaan syödään, miten suhtaudutaan puhelimiin ja sarjakuviin ja leluihin pöydässä?

– Älä tee ruokapöydästä taistelukenttää. Jos lapsi sanoo olevansa täynnä, olkoon sitten niin. Jos lapsi kasvaa normaalisti, hän saa tarpeeksi ruokaa.

– Ota lapset mukaan ruoanlaittoon. Kummasti se hälventää epäilevää asennetta. Voi tietysti olla, että joudut sietämään suurempaa määrää sotkua…

Lähde.

Ylin kuva Jenneke Vanooteghem.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia