Huonotkin Äidit vievät välillä pesueensa pikku perhelomalle. Pakkohan se on kun muutkin menee, ettei jää sillee huonommaksi. Lomalle lähdetään yleensä suurin odotuksin, vaikka edellisellä lomalla on vannottu, ettei tätä lajia sitten koskaan enää. Porua ja parkua kun ei perhelomalta koskaan puutu:

Älä koskaan lupaa mitään enempää kuin pystyt pitämään, on perhematkailun ensimmäinen sääntö. Älä lupaa perhematkaa, jos et aio tehdä perhematkaa. Älä lupaa laivaMuumia, jos laivaMuumia ei ole näköpiirissä. Toinen sääntö: varaudu kaikkeen.Lähipiirissä viime aikoina sattuneet tapaukset: 1. lapsen katkennut reisiluu ja helikopterilento sairaalaan. 2. Terrori-isku tulevassa kohteessa vei perheen teinin matkahalut ja matka tyssäsi sikseen. Mitäs sitten tehdään?  Lue varautujan muistilista huolella. 

Kesälomareissusesonkia pukkaa. Koska kukaan ei taaskaan suunnitellut mitään etukäteen ja mökin seinät uhkaavat kaatua päälle, varsin moni Suomi-perhe suuntaa kotoisasti Helsingin eteläisimpään lähiöön Tallinnaan tai vaihtoehtoisesti astetta kuninkaallisemmin Tukholmaan. Nehän ovat tosiaan melkein kotimaassa, joten matkaan voi lähteä melko huoletta. Eihän tutuissa paikoissa koskaan mitään tapahdu.

Tässä ihan pari tosi epätodennäköistä lomakatastrofisettinkiä. Ei näin kenellekään ole oikeasti käynyt, eihän?

Ennen lomamatkaa

Matka buukattu viikko ennen lähtöä, pikapassi varmuuden vuoksi haettu perheen 5-vuotiaalle, joka ei enää näytäkään vauvalle kuten vanhassa passissa, Eestin kruunuja yritetty vaihtaa pankissa, koiralle, kissoille ja gerbiileille hankittu kaikille omat hoitopaikat, koko jengille hankittu uudet reissuvaatteet vanhojen kesävaatteiden jäätyä kumman pieniksi (se on se aikuisiän pituuskasvu). Unohtuiko jotain? Ei kai. Menox, sano, ja mitäs sitten käykään. Matkaa edeltävänä yönä yksi herrantertuista alkaa oksentaa. Sen nyt tietää, tarttuuko muihinkin. Tarttuu. Matka peruttu koko kööriltä ja reissata voi ainoastaan sohvalta sänkyyn ja posliinin reunalle. Ei tartte postikortteja lähetellä sukulaisille. Kerrankin kiva oksentaa, kun ei tarvitse viedä koiraa lenkille.

Eniten tietenkin harmittaa se, että matka elämyksineen jäi välistä. Ihan kalkkiviivoilla seuraavat menetetyt eurot. Eihän niitä laivalippuja, matkapaketteja, lentoja tai hotelliöitä todennäköisesti kuitenkaan saa hyvitettyä. Paitsi että saa, jos on muistanut lähtöhötäkässä hankkia myös matkavakuutukset perheen aikuisille. Matkavakuutus kannattaakin huolehtia kuntoon heti matkan varauksen yhteydessä.

Jos nimittäin käy niin ikävästi, että matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy, voit saada korvausta kuluista ja menetetyistä matkapäivistä. Kunnollinen matkavakuutus korvaa myös, jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkalla. Matkavakuutus helpottaa hoitoon pääsyä ja korvaa lääkäri- ja sairaalakuluja, jotka ulkomailla voivat nousta huiman korkeiksi.

Laivalla, reisib laevaga, ombord på fartyget!

Hei jee, kukaan ei tällä kertaa sairastunut kriittisellä hetkellä ja konkkaronkka on saatu hipsimään kokolattiamattoja pitkin hyttikopperoon tai rynnimään kyynärpäätaktiikalla parhaille kansipaikoille. Kun oma reviiri on merkattu rinkoilla, evässäkeillä, pahvikahvikupeilla ja muilla kahden yön reissulle tarvittavilla tarvikkeilla, on aika lähteä ihastelemaan ja ikuistamaan maisemia kannelle. Nätti kelikin vielä, uskomatonta! Perhe kasaan kaidetta vasten, taustalla Suomenlinna, äidillä uusi selfiekeppi. Puhelin kiinni keppiin, sanotaan muikku ja plops. Puhelin meressä.

Mikään ei tietenkään korvaa puhelimen tai kameran mukana kadonneita muistoja, mutta itse laitteen saa onneksi korvattua kotivakuutuksesta. Tiesithän, että kunnon kotivakuutus korvaa myös matkatavaroille sattuvia vahinkoja? Jos siis luet tätä ennen reissuun lähtöä etkä vasta sitten, kun älyluuri on sukelluksella, tsekkaa oma vakuutustilanteesi asap.

Perillä kohteessa, mikä muka voi mennä vikaan?

Nuorena ollessa Tallinnan ja Tukholman matkat olivat pelkkää potentiaalista katastroofia. Mutta nyt kun matkustaa perheen kanssa, homma on lähes riskitöntä. Kukaan ei esimerkiksi istu kahvilassa aurinkolasiensa päälle. Yhtään puhelinta/tablettia/läppäriä ei paiskata toriin uhmisraivareissa. Lapset eivät kompuroi mukulakivillä ja hanki vähintään perhosteippiä vaativia vekkejä polviinsa.

Sitten kun on nautittu perheenjäsenten rentouttavasta seurasta 24/7 ja mahdollisesti jopa väistetty kaikki edellä mainitut vaaran paikat, on vielä yksi tehtävä: ennättää laivaan. Ai ei tullut sovittua siitä, kumman aikuisen homma oli pitää huolta aikataulusta? Meni pitkäksi halpoja ruokaostoksia hamstratessa? Tukholman kauniit ja komeat nähtävyydet saivat ajan kiitämään turhan nopeasti? Ei tullut mieleen tarkistaa kartasta, onko siinä matkan varrella kolmen kilometrin kiertotie? Ja kun se puhelinkin on meren pohjassa. Niin… Mikään vakuutus ei tietenkään korvaa lahopäisyydestä johtuvaa laivasta myöhästymistä. Ei kun soutuveneeseen!

Kunnon matkavakuutus korvaa kyllä ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja, jos ne johtuvat yllättävästä sairastumisesta tai tapaturmasta. Yllättävästä? 😀

Totta puhuen matka- ja majoituskuluja korvataan, jos niitä aiheuttaa astetta vakavampi tilanne, esimerkiksi matkalla alkanut sairaus, tapaturma, lähiomaisen vakava sairastuminen kotimaassa tai luonnonkatastrofit tai terroriteot. Lue lisää matkaajille hyödyllistä tietoa täältä.

Luitko jo Kolmen Pojan Äidin kertomuksen automatkailun iloista?

Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö yhdessä If:n kanssa.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia