Äiti on ihan oikeissa töissä

Julkaistu 21. 4. 2017 :: Toimitus → Kommentoi eli anna palaa!

Melkein Huono -palstalla sana on vapaa! Tällä palstalla julkaistaan kaikkien muiden kuin Huonon Äidin kirjoituksia. Huono Äiti ei ota vastuuta tällä palstalla julkaistujen juttujen sisällöstä eivätkä ne kerro Huonon Äidin omasta elämästä. Huonon Äidin kirjoittamat jutut ovat kohdassa BLOGI. Kiitos ja hymiö!

naama”Äiti lähtee nyt töihin, heippa!” Kuvittelemme, että lapsi tietää mistä on kyse. Väärin! Yhtä hyvin voisin sanoa lähteväni retkelle Kuuhun.

Alle kolmevuotias ymmärtää sen verran, että äiti menee jonnekin ilman häntä.

Eskarilainen ymmärtää, että äidin on pakko mennä jonnekin ilman häntä.

Alakoululainen ymmärtää, että töihin mennään, jotta saadaan rahaa, jotta voi ostaa ruokaa ja marsun. Ja että lapset eivät käy töissä, koska lasten työ on koulu ja leikkiminen, vaikka siitä ei saakaan rahaa.

Yläkoululaiselle töissä käyminen on periaatteessa tuttua. Hän on nähnyt sitä Netflixistä. Hänen mielestään äiti voisi tehdä enemmän tai hienompia töitä, jotta hän saisi paremman kännykän. Hänen mielestään on erittäin ok, että äiti menee töihin ilman häntä.

Mutta mitä me oikeasti teemme, kun olemme töissä? Räpläämme kännykkää, roikumme koneella, hotkimme ruokaa. Emme muista tai ehdi käydä vessassa. Eli kaikkea sellaista, mikä on lapsilta kielletty. Ilmankos he eivät saa tulla mukaan!

Perinteisiä töitä ymmärtävät pienetkin lapset, sillä ne ovat tuttuja leikeistä ja kirjoista. Äiti on opettaja, äiti on lääkäri, äiti on siivooja. Kaverini sanoi parivuotiaalle lapselleen olevansa pomo, helppo selitys. Mutta miten selittää lapselle olevansa kontrolleri, sisällöntuottaja tai pääkirjanpitäjä? Pää-kirjan-pitäjä! Aivan. Sanomalla, että äiti menee nyt töihin, heippa. Töissä tehdään töitä, heippa!

Viime syksynä monilla työpaikoilla vietettiin lapset mukaan töihin -päivää. Monille se tarkoitti sitä, ettei tarvinnut mennä hoitoon tai kouluun, vaan sai pelata kännykällä koko päivän, kunhan oli hiljaa. Ei ehkä se päivän perimmäinen idea? Lapset saivat kuitenkin nähdä, missä äiti tai isä on töissä. Minkälainen talo, huone, työkaverit ja keittiö? Seuraavana aamuna lapsi tiesi ainakin sen, missä niitä töitä tehdään ja kenen kanssa, ja missä äiti käy pissalla.

Minä teen töitä kotona, joten iltapäivisin lapset ovat työpaikallani (tai minä olen töissä heidän vapaa-ajanviettopaikallaan). Joka tapauksessa he näkevät, miten työtä tehdään: Istutaan verkkareissa koneen ääressä, roikutaan netissä ja räplätään puhelinta kuulokkeet päässä. Ilmankos teinin mielestä työnteko vaikuttaa olevan ”ihan fresh”.

Meidän perheen isi tekee töitä ihan oikealla työpaikalla. Lapset tietävät, että isikin naputtaa tietokonetta, ja lisäksi hän istuu monta tuntia päivässä palavereissa.

Tutkimukset osoittavat, että jos lapselle ei selitä jotain asiaa tarpeeksi tarkasti, hän täyttää puuttuvat aukot mielikuvituksellaan. Jepjep. Tokaluokkalainen halusi tässä eräänä päivänä varmistaa, että on ymmärtänyt erään olennaisen työhön liittyvän asian oikein: ”Äiti, eiks niin, että palaveri tarkoittaa sitä, että istutaan sohvalla ja juodaan kaljaa?”

Haluatko avata keskustelun jostakin sinulle läheisestä aiheesta? Lähetä kertomuksesi tästä.Kommentoi tätä aihetta

Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi muiden tietoon. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

HUOM: Älä käytä nimeäsi, se tulee näkyviin!

Pakolliset kentät on merkitty *